zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Lekki mus truskawkowy na karmelowym spodzie

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kulinarna Fuzja
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: http://kulinarna-fuzja.blogspot.com/Lekki mus truskawkowy na karmelowym spodzie

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 60 g roztopionego masła Lurpak zwykłego
  • 1/3 szklanki cukru truskawkowego lub zwykłego
  • 5 pojedynczych batonów Twix
  • 2 opakowania herbatników (np. Petit Beurre lub ciasteczka Digestive)
  • 300 ml śmietanki (30-36% )
  • 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku (łyżka o poj.15ml)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 kostka białej czekolady (DO DEKORACJI)
  • kilka truskawek (DO DEKORACJI)
  • 100 ml ubitej śmietanki (DO DEKORACJI)
0
5

Sposób przygotowania:

  • Ciastka dokładnie kruszymy (np. ugniatając w ręku i ubijając przez ściereczkę lub miksując).
  • Batony kroimy na małe kawałki. Wlewamy masło i całość mieszamy, wszystko miksujemy, aż uzyskamy zbitą masę. Dno tortownicy (o średnicy ok.20-25 cm) wykładamy papierem i wypuszczamy go poza obręcz. Nakładamy masę i ubijamy ręką. Wstawiamy do lodówki.
  • W tym czasie wrzucamy do rondelka owoce, cukier oraz sok z cytryny.
  • Czekamy aż truskawki będą miękkie ( gotujemy na małym ogniu). Miksujemy na pure i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno (z dodatkiem cukru pudru) i dodajemy ją do całkowicie schłodzonego sosu truskawkowego.
  • Delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Wlewamy ją na spód i wstawiamy do lodówki, żeby stężała (na kilka godzin lub całą noc).
  • Dekorujemy tuż przed podaniem.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

przepis fajny, ale nie spisany dla laika. Generalnie nie pichcę w kuchni, wolę bardziej łopatologiczne przepisy. Podpinam zapytanie o żelatynę...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      po prostu boskie i ten spód daje świętną przeciwagę do lekkiego musu

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          A co z żelatyną?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Puszyste ego Przepis 14

              Puszyste ego

              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              Szaszłyki wyborne Przepis 59

              Szaszłyki wyborne

              Nie tylko na sezon grillowy

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

              tvnpix