zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Lemon curd czyli krem cytrynowy

Przepis konkursowy

krem Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
MartaH Kuchniainthecity
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.kuchniainthecity.blogspot.com/Lemon curd czyli krem cytrynowy

Składniki

  • 240 g cukru
  • 4  cytryny
  • 300 g masła
  • 4  jajka
0
3

Lemon curd to pyszny cytrynowy krem kuchni angielskiej. Można go użyć na wiele sposobów: jako dodatek do lodów, naleśników, gofrów, jako polewa do ciast, jako nadzienie ciasteczek…. lub po prostu posmarować nim kromkę chleba lub bagietki.

Sposób przygotowania:

  • Umyć cytryny pod gorącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę. Następnie wycisnąć z nich sok.
  • Do garnka wsypać cukier, skórkę z cytryn i dokładnie wymieszać. Dodać jajka, sok z cytryn i ponownie wymieszać.
  • Garnek postawić na ogniu i zagotować.
  • Następnie dodać kawałki miękkiego masła i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  • Kiedy masa zgęstnieje zdjąć garnek z ognia, schłodzić przez 5 minut i zmiksować.
  • Tak przygotowany lemon curd można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 4 – 5 dni.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Czy można tak przygotowany lemon curd zapasteryzować, żeby mógł postać dłużej???

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      tvnpix