zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Lemon curd czyli krem cytrynowy

Przepis konkursowy

krem Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
MartaH Kuchniainthecity
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: http://www.kuchniainthecity.blogspot.com/Lemon curd czyli krem cytrynowy

Składniki

  • 240 g cukru
  • 4  cytryny
  • 300 g masła
  • 4  jajka
0
3

Lemon curd to pyszny cytrynowy krem kuchni angielskiej. Można go użyć na wiele sposobów: jako dodatek do lodów, naleśników, gofrów, jako polewa do ciast, jako nadzienie ciasteczek…. lub po prostu posmarować nim kromkę chleba lub bagietki.

Sposób przygotowania:

  • Umyć cytryny pod gorącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę. Następnie wycisnąć z nich sok.
  • Do garnka wsypać cukier, skórkę z cytryn i dokładnie wymieszać. Dodać jajka, sok z cytryn i ponownie wymieszać.
  • Garnek postawić na ogniu i zagotować.
  • Następnie dodać kawałki miękkiego masła i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  • Kiedy masa zgęstnieje zdjąć garnek z ognia, schłodzić przez 5 minut i zmiksować.
  • Tak przygotowany lemon curd można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 4 – 5 dni.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Czy można tak przygotowany lemon curd zapasteryzować, żeby mógł postać dłużej???

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      tvnpix