zamknij

Libijska zupa szorba adas

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | soczewica Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 5 Ilość porcji
hercik17
Autor przepisu:
Wypróbuj przepis naszej czytelniczki, hercik17!
Ugotowałem to!16
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 2 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 ząbek czosnu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta curry
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • do smaku sól
  • 1 pomidor
  • 300 gramów czerwona soczewica
  • do dekoracji natka pietruszki
0
15

Sposób przygotowania:

  • Cebulę podsmażamy na maśle tak ,aby się tylko zeszkliła. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, cebulę i soczewicę. Zalewamy 1 litrem bulionu.
  • Kiedy warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane, powinny zachować swoją chrupkość) dodajemy zmiażdżony czosnek i pomidorki, gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Całość miksujemy na gładką masę i dodajemy przyprawy. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję, ale jeśli trzeba dolewamy bulionu według własnego uznania. Podajemy z grzankami i natką pietruszki.
Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Szorba z soczewica? Dziwny ten przepis
Ja znam wersje : ziemniaki, marchew, cieciora, cukinia

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Smakuje bardzo podobnie do grochówki.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          To jakieś narodowe danie w Libii?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              hercik17
              hercik17

              300 g czerwonej soczewicy,1 pomidor (u mnie 2 pomidory z puszki)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  A tej soczewicy to ile?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      W przepisie, w składnikach brak soczewicy i pomidorków.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          skąd wzięła się soczewica, jeśli nie ma jej w składnikach?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Atletyczny kurczak Przepis 20

                              Atletyczny kurczak

                              Pomysł na lekkie drugie danie

                              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                              Kanapki ze smażoną makrelą

                              Idealne na śniadanie lub kolację

                              Tatar ze śledzia
                              Przepis 13

                              Tatar ze śledzia

                              Rybna poezja na kromce pumpernikla

                              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                              Orzechowy gangster z Bronxu

                              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                              Przepis 1017

                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                              Najprostszy przepis na domową pizzę

                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                              Bifeki faszerowane serem feta

                              Kotlety po grecku

                              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                              Kotlety mielone na ostro

                              Nowa wersja znanego dania

                              Puszyste ego Przepis 14

                              Puszyste ego

                              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                              tvnpix