zamknij

Libijska zupa szorba adas

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | soczewica Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 5 Ilość porcji
hercik17
Autor przepisu:
Wypróbuj przepis naszej czytelniczki, hercik17!
Ugotowałem to!16
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 2 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 ząbek czosnu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta curry
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • do smaku sól
  • 1 pomidor
  • 300 gramów czerwona soczewica
  • do dekoracji natka pietruszki
0
15

Sposób przygotowania:

  • Cebulę podsmażamy na maśle tak ,aby się tylko zeszkliła. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, cebulę i soczewicę. Zalewamy 1 litrem bulionu.
  • Kiedy warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane, powinny zachować swoją chrupkość) dodajemy zmiażdżony czosnek i pomidorki, gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Całość miksujemy na gładką masę i dodajemy przyprawy. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję, ale jeśli trzeba dolewamy bulionu według własnego uznania. Podajemy z grzankami i natką pietruszki.
Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Szorba z soczewica? Dziwny ten przepis
Ja znam wersje : ziemniaki, marchew, cieciora, cukinia

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Smakuje bardzo podobnie do grochówki.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          To jakieś narodowe danie w Libii?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              hercik17
              hercik17

              300 g czerwonej soczewicy,1 pomidor (u mnie 2 pomidory z puszki)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  A tej soczewicy to ile?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      W przepisie, w składnikach brak soczewicy i pomidorków.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          skąd wzięła się soczewica, jeśli nie ma jej w składnikach?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                              Orzechowy gangster z Bronxu

                              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                              Carpaccio z buraków Kasi Klich
                              Przepis 66

                              Carpaccio z buraków Kasi Klich

                              Wytworna wersja pospolitego warzywa

                              Kaczka pływaczka Przepis 30

                              Kaczka pływaczka

                              Kaczka i ziemniaki na słodko

                              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                              Chleb z płatkami owsianymi

                              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                              Przepis 1017

                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                              Najprostszy przepis na domową pizzę

                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                              Takie ciasto rozweseli każdego

                              Corpus delicti końca lata Przepis 211

                              Corpus delicti końca lata

                              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                              Kotleciki z brzoskwiniami

                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                              tvnpix