zamknij

Libijska zupa szorba adas

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | soczewica Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 5 Ilość porcji
hercik17
Autor przepisu:
Wypróbuj przepis naszej czytelniczki, hercik17!
Ugotowałem to!16
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 2 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 ząbek czosnu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta curry
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • do smaku sól
  • 1 pomidor
  • 300 gramów czerwona soczewica
  • do dekoracji natka pietruszki
0
15

Sposób przygotowania:

  • Cebulę podsmażamy na maśle tak ,aby się tylko zeszkliła. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, cebulę i soczewicę. Zalewamy 1 litrem bulionu.
  • Kiedy warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane, powinny zachować swoją chrupkość) dodajemy zmiażdżony czosnek i pomidorki, gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Całość miksujemy na gładką masę i dodajemy przyprawy. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję, ale jeśli trzeba dolewamy bulionu według własnego uznania. Podajemy z grzankami i natką pietruszki.
Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Szorba z soczewica? Dziwny ten przepis
Ja znam wersje : ziemniaki, marchew, cieciora, cukinia

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Smakuje bardzo podobnie do grochówki.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          To jakieś narodowe danie w Libii?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              hercik17
              hercik17

              300 g czerwonej soczewicy,1 pomidor (u mnie 2 pomidory z puszki)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  A tej soczewicy to ile?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      W przepisie, w składnikach brak soczewicy i pomidorków.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          skąd wzięła się soczewica, jeśli nie ma jej w składnikach?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Carpaccio z buraków Kasi Klich
                              Przepis 66

                              Carpaccio z buraków Kasi Klich

                              Wytworna wersja pospolitego warzywa

                              Babka ziemniaczana Przepis 27117

                              Babka ziemniaczana

                              Podlaski specjał

                              Bruschetta z fasolą
                              Przepis 12

                              Bruschetta z fasolą

                              Specjalność Włochów na przystawkę

                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                              Przepis 22

                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                              Klasyka na twoim stole

                              Przysmak młodości Przepis 137

                              Przysmak młodości

                              Kanapka idealna!

                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                              Pizza godna królów

                              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                              Knedle ze śliwkami

                              Przepis na słodki obiad

                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                              tvnpix