zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Listkowe ciasto z pomarańczami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
janiolka
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: eksperymentsobotni.blox.plListkowe ciasto z pomarańczami Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 125 g + 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml zimnej wody
0
2

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać sól i wodę. Zagnieść miękkie ciasto, ewentualnie dolewając wody lub podsypując mąką. Ulepić kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Pokroić 125 g miękkiego masła na kawałki i rozłożyć na środku ciasta. 4 jego rogi złożyć na środku uzyskując kopertę i rozwałkować ponownie na grubość 1 cm, starając się uzyskać kształt prostokąta. Złożyć prostokąt na 3 części, odwrócić na drugą stronę i ponownie rozwałkować. Złożyć ponownie na 3 części i ostawić na 10 minut. Powtarzać operację jeszcze trzykrotnie, za każdym razem odkładając ciasto na 10 minut. Jego połowę rozwałkować do wielkości tortownicy. Ciasta robi się 2 razy więcej niż potrzeba do samego przepisu, bo z mniejszej ilości składników byłoby to niewygodne. A że ciasto francuskie doskonale się mrozi, to z pewnością się nie zmarnuje.

W czasie, gdy ciasto odpoczywa przez 30 minut przygotować tortownicę - wyłożyć ją papierem do pieczenia. 4 łyżki masła wymieszać z brązowym cukrem i wysmarować dno tortownicy (o średnicy 25 cm). Tortownicę wstawić do lodówki. Pokroić pomarańczę na 2 mm plasterki i ułożyć je tak, żeby zachodziły na siebie na schłodzonej masie maślanej. Przykryć rozwałkowanym ciastem i piec przez 30 min. w 180 st.C.

Tortownicę przykryć płaskim talerzem lub paterą i delikatnie odwrócić, zdjąć tortownicę i papier. Jeśli na powierzchni nie utworzył się karmel to należy wstawić ciasto pod górną grzałkę na kilka minut.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Gdzie kupić brązowy cukier?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      w każdym markecie jest dostępny

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zrobiłam zgodnie z przepisem, wyszło pyszne!!
          Świetny, oryginalny pomysł :-)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              janiolka
              janiolka

              cieszę się :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                  Pomidorki z karmelem i lodami

                  Deserowa wersja pomidora

                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                  Chleb z płatkami owsianymi

                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                  Deser z mrożonych truskawek

                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                  Szaszłyki wyborne

                  Nie tylko na sezon grillowy

                  Champion cyklistów Przepis 16

                  Champion cyklistów

                  Niebanalna szarlotka

                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                  Kolorowa samba warzywna

                  Zdrowe i pyszne danie

                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                  Sarna w wielkim mieście

                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                  tvnpix