zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Listkowe ciasto z pomarańczami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
janiolka
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: eksperymentsobotni.blox.plListkowe ciasto z pomarańczami Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 125 g + 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml zimnej wody
0
2

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać sól i wodę. Zagnieść miękkie ciasto, ewentualnie dolewając wody lub podsypując mąką. Ulepić kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Pokroić 125 g miękkiego masła na kawałki i rozłożyć na środku ciasta. 4 jego rogi złożyć na środku uzyskując kopertę i rozwałkować ponownie na grubość 1 cm, starając się uzyskać kształt prostokąta. Złożyć prostokąt na 3 części, odwrócić na drugą stronę i ponownie rozwałkować. Złożyć ponownie na 3 części i ostawić na 10 minut. Powtarzać operację jeszcze trzykrotnie, za każdym razem odkładając ciasto na 10 minut. Jego połowę rozwałkować do wielkości tortownicy. Ciasta robi się 2 razy więcej niż potrzeba do samego przepisu, bo z mniejszej ilości składników byłoby to niewygodne. A że ciasto francuskie doskonale się mrozi, to z pewnością się nie zmarnuje.

W czasie, gdy ciasto odpoczywa przez 30 minut przygotować tortownicę - wyłożyć ją papierem do pieczenia. 4 łyżki masła wymieszać z brązowym cukrem i wysmarować dno tortownicy (o średnicy 25 cm). Tortownicę wstawić do lodówki. Pokroić pomarańczę na 2 mm plasterki i ułożyć je tak, żeby zachodziły na siebie na schłodzonej masie maślanej. Przykryć rozwałkowanym ciastem i piec przez 30 min. w 180 st.C.

Tortownicę przykryć płaskim talerzem lub paterą i delikatnie odwrócić, zdjąć tortownicę i papier. Jeśli na powierzchni nie utworzył się karmel to należy wstawić ciasto pod górną grzałkę na kilka minut.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Gdzie kupić brązowy cukier?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      w każdym markecie jest dostępny

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zrobiłam zgodnie z przepisem, wyszło pyszne!!
          Świetny, oryginalny pomysł :-)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              janiolka
              janiolka

              cieszę się :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                  Kotleciki z brzoskwiniami

                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                  Śledzie Kasi Klich
                  Przepis 34

                  Śledzie Kasi Klich

                  Śledź o korzennym posmaku

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                  Deser z mrożonych truskawek

                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  tvnpix