zamknij

Lodowe mini torciki cytrynowo-bezowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Kwaskowe przyjemności
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaLodowe mini torciki cytrynowo-bezowe

Składniki

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300ml lodów cytrynowych
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
0
2

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 150 stopni.
  • Przygotuj cztery kokilki. Białka jajek ubij wraz ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając jeszcze stopniowo cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
  • Gotową pianę rozłóż do kokilek. Do trzech kokilek pianę ułóż w taki sposób, aby stworzyć "koszyczek", czyli lekkie wgłębienie na środku. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut, aż do zarumienienia.
  • Po upływie czasu wyjmij z piekarnika i ostudź. Gdy bezy będą już chłodne przygotuj lody: zmiksuj na gładką masę.
  • Lody nałóż do bezowych "koszyczków" (trzech). Czwartą bezę wyjmij i pokrusz. Tak pokruszoną bezą posyp po lodach. Całość posyp jeszcze skórką z cytryny i skrop sokiem. Wstaw do zamrażalnika na minimum dwie godziny. Torciki wyjmij na 10 minut przed podaniem.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix