zamknij

Łopatka jagnięca w ziołach z pieczonymi batatami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wykwinty obiad na twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSŁopatka jagnięca w ziołach z pieczonymi batatami

Składniki

  •  udziec jagnięcy(ważący 1-2 kg)
  •  zioła np.rozmaryn, tymianek, oregano, natka pietruszki, szałwia
  •  sól i pieprz ziarnisty
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml oliwy
  •  ziarna jałowca
  •  cytryna
  • kilka bulw batatów
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy oliwę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok wyciśnięty z cytryny. W moździerzu rozdrabniamy pieprz, sól, jałowiec i wsypujemy do oliwy. Zioła siekamy dodajemy do miski. Wszystkie składniki marynaty mieszamy.
  • Udziec płuczemy osuszamy ręcznikiem kuchennym i wkładamy do naczynia zalewamy marynatą. Marynatę rozprowadzamy na całym udźcu zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
  • Udziec wyjmujemy z lodówki , osączamy z marynaty i obkładamy ziołami. Wkładamy do dużego worka. W pakowarce próżniowej zamykamy a następnie wstawiamy do kuchenki ustawiając czas pieczenia podany w  instrukcji znajdującej się na wyświetlaczu książki kucharskiej Souse vide.
  • Bataty myjemy, kroimy w niewielkie kawałki i tak jak w przypadku mięsa wkładamy do worka i zamykamy w urządzeniu do pakowania próżniowego.
  • Wkładamy do piekarnika i z książki kucharskiej odczytujemy czas pieczenia dla warzyw. Po upieczeniu rozcinamy worki i wyjmujemy zawartość.
  • Jeszcze cieple mięso porcjujemy i podajemy z batatami.
Galeria foto (11)

Łopatka jagnięca w ziołach z pieczonymi batatami

  • Łopatka jagnięca w ziołach
    Łopatka jagnięca w ziołach (1 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (2)
    Łopatka jagnięca w ziołach (2)(2 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (3)
    Łopatka jagnięca w ziołach (3)(3 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (4)
    Łopatka jagnięca w ziołach (4)(4 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (5)
    Łopatka jagnięca w ziołach (5)(5 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (6)
    Łopatka jagnięca w ziołach (6)(6 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (7)
    Łopatka jagnięca w ziołach (7)(7 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (8)
    Łopatka jagnięca w ziołach (8)(8 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (9)
    Łopatka jagnięca w ziołach (9)(9 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (10)
    Łopatka jagnięca w ziołach (10)(10 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (11)
    Łopatka jagnięca w ziołach (11)(11 z 11) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux (PIEKARNIK COMBISTEAM SOUSVIDE). Dzięki niemu poznasz sekret gotowania na miarę gwiazdki Michelin. Teraz dostępny w każdym domu.

Souse-vide to próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu zachowujemy smak i wartości odżywcze.

Electrolux
Autor: materiały promocyjne Electrolux

 

Electrolux
Autor: Electrolux Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix