zamknij

Łopatka jagnięca w ziołach z pieczonymi batatami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wykwinty obiad na twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSŁopatka jagnięca w ziołach z pieczonymi batatami

Składniki

  •  udziec jagnięcy(ważący 1-2 kg)
  •  zioła np.rozmaryn, tymianek, oregano, natka pietruszki, szałwia
  •  sól i pieprz ziarnisty
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml oliwy
  •  ziarna jałowca
  •  cytryna
  • kilka bulw batatów
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy oliwę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok wyciśnięty z cytryny. W moździerzu rozdrabniamy pieprz, sól, jałowiec i wsypujemy do oliwy. Zioła siekamy dodajemy do miski. Wszystkie składniki marynaty mieszamy.
  • Udziec płuczemy osuszamy ręcznikiem kuchennym i wkładamy do naczynia zalewamy marynatą. Marynatę rozprowadzamy na całym udźcu zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
  • Udziec wyjmujemy z lodówki , osączamy z marynaty i obkładamy ziołami. Wkładamy do dużego worka. W pakowarce próżniowej zamykamy a następnie wstawiamy do kuchenki ustawiając czas pieczenia podany w  instrukcji znajdującej się na wyświetlaczu książki kucharskiej Souse vide.
  • Bataty myjemy, kroimy w niewielkie kawałki i tak jak w przypadku mięsa wkładamy do worka i zamykamy w urządzeniu do pakowania próżniowego.
  • Wkładamy do piekarnika i z książki kucharskiej odczytujemy czas pieczenia dla warzyw. Po upieczeniu rozcinamy worki i wyjmujemy zawartość.
  • Jeszcze cieple mięso porcjujemy i podajemy z batatami.
Galeria foto (11)

Łopatka jagnięca w ziołach z pieczonymi batatami

  • Łopatka jagnięca w ziołach
    Łopatka jagnięca w ziołach (1 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (2)
    Łopatka jagnięca w ziołach (2)(2 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (3)
    Łopatka jagnięca w ziołach (3)(3 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (4)
    Łopatka jagnięca w ziołach (4)(4 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (5)
    Łopatka jagnięca w ziołach (5)(5 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (6)
    Łopatka jagnięca w ziołach (6)(6 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (7)
    Łopatka jagnięca w ziołach (7)(7 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (8)
    Łopatka jagnięca w ziołach (8)(8 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (9)
    Łopatka jagnięca w ziołach (9)(9 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (10)
    Łopatka jagnięca w ziołach (10)(10 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (11)
    Łopatka jagnięca w ziołach (11)(11 z 11) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux (PIEKARNIK COMBISTEAM SOUSVIDE). Dzięki niemu poznasz sekret gotowania na miarę gwiazdki Michelin. Teraz dostępny w każdym domu.

Souse-vide to próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu zachowujemy smak i wartości odżywcze.

Electrolux
Autor: materiały promocyjne Electrolux

 

Electrolux
Autor: Electrolux Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix