zamknij

Łopatka jagnięca w ziołach z pieczonymi batatami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wykwinty obiad na twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSŁopatka jagnięca w ziołach z pieczonymi batatami

Składniki

  •  udziec jagnięcy(ważący 1-2 kg)
  •  zioła np.rozmaryn, tymianek, oregano, natka pietruszki, szałwia
  •  sól i pieprz ziarnisty
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml oliwy
  •  ziarna jałowca
  •  cytryna
  • kilka bulw batatów
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy oliwę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok wyciśnięty z cytryny. W moździerzu rozdrabniamy pieprz, sól, jałowiec i wsypujemy do oliwy. Zioła siekamy dodajemy do miski. Wszystkie składniki marynaty mieszamy.
  • Udziec płuczemy osuszamy ręcznikiem kuchennym i wkładamy do naczynia zalewamy marynatą. Marynatę rozprowadzamy na całym udźcu zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
  • Udziec wyjmujemy z lodówki , osączamy z marynaty i obkładamy ziołami. Wkładamy do dużego worka. W pakowarce próżniowej zamykamy a następnie wstawiamy do kuchenki ustawiając czas pieczenia podany w  instrukcji znajdującej się na wyświetlaczu książki kucharskiej Souse vide.
  • Bataty myjemy, kroimy w niewielkie kawałki i tak jak w przypadku mięsa wkładamy do worka i zamykamy w urządzeniu do pakowania próżniowego.
  • Wkładamy do piekarnika i z książki kucharskiej odczytujemy czas pieczenia dla warzyw. Po upieczeniu rozcinamy worki i wyjmujemy zawartość.
  • Jeszcze cieple mięso porcjujemy i podajemy z batatami.
Galeria foto (11)

Łopatka jagnięca w ziołach z pieczonymi batatami

  • Łopatka jagnięca w ziołach
    Łopatka jagnięca w ziołach (1 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (2)
    Łopatka jagnięca w ziołach (2)(2 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (3)
    Łopatka jagnięca w ziołach (3)(3 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (4)
    Łopatka jagnięca w ziołach (4)(4 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (5)
    Łopatka jagnięca w ziołach (5)(5 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (6)
    Łopatka jagnięca w ziołach (6)(6 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (7)
    Łopatka jagnięca w ziołach (7)(7 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (8)
    Łopatka jagnięca w ziołach (8)(8 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (9)
    Łopatka jagnięca w ziołach (9)(9 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (10)
    Łopatka jagnięca w ziołach (10)(10 z 11) Fot. BBS
  • Łopatka jagnięca w ziołach (11)
    Łopatka jagnięca w ziołach (11)(11 z 11) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux (PIEKARNIK COMBISTEAM SOUSVIDE). Dzięki niemu poznasz sekret gotowania na miarę gwiazdki Michelin. Teraz dostępny w każdym domu.

Souse-vide to próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu zachowujemy smak i wartości odżywcze.

Electrolux
Autor: materiały promocyjne Electrolux

 

Electrolux
Autor: Electrolux Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix