zamknij

Łosoś marynowany

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
W ziarnach jałowca, z cukrem, solą i koperkiem
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 800 g filetu z łososia ze skórą
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3-4 łyżki cukru
  • 80 g soli morskiej
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka ziaren jałowca
0
15

Sposób przygotowania:

  • Ugnieć ziarna jałowca razem z ziarnami pieprzu ostrym nożem. Wymieszaj z cukrem i solą. Posiekaj drobno koperek i wymieszaj połowę z solą, cukrem i ziołami.
  • Następnie rozłóż połowę powstałej  mieszanki na dnie żaroodpornego naczynia i ułóż na niej łososia skórą do dołu. Zakryj łososia resztą mieszanki, lekko dociśnij i zakryj całość folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 24 godziny.
  • Następnie rozwiń z folii i oczyść z soli i reszty mieszanki. Oczyszczonego łososia posyp pozostałym koperkiem. Ostrym nożem pokrój filet na cienkie plastry.
  • Układaj je na tacy i podawaj z cytryną i sosem vinegret.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Truskawkowe Ciastko
Truskawkowe Ciastko

no taki łososik pyszna rzecz. Ale dlaczego po wyjęciu z lodówki sól wokół łososia była woda anie sól? :-O

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      tvnpix