zamknij

Łosoś marynowany

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
W ziarnach jałowca, z cukrem, solą i koperkiem
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 800 g filetu z łososia ze skórą
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3-4 łyżki cukru
  • 80 g soli morskiej
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka ziaren jałowca
0
15

Sposób przygotowania:

  • Ugnieć ziarna jałowca razem z ziarnami pieprzu ostrym nożem. Wymieszaj z cukrem i solą. Posiekaj drobno koperek i wymieszaj połowę z solą, cukrem i ziołami.
  • Następnie rozłóż połowę powstałej  mieszanki na dnie żaroodpornego naczynia i ułóż na niej łososia skórą do dołu. Zakryj łososia resztą mieszanki, lekko dociśnij i zakryj całość folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 24 godziny.
  • Następnie rozwiń z folii i oczyść z soli i reszty mieszanki. Oczyszczonego łososia posyp pozostałym koperkiem. Ostrym nożem pokrój filet na cienkie plastry.
  • Układaj je na tacy i podawaj z cytryną i sosem vinegret.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Truskawkowe Ciastko
Truskawkowe Ciastko

no taki łososik pyszna rzecz. Ale dlaczego po wyjęciu z lodówki sól wokół łososia była woda anie sól? :-O

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      tvnpix