zamknij

Łosoś na parze z musem z kaszy jaglanej i imbirową marchewką

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Zwyciężczyni MasterChefa poleca!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaŁosoś na parze

Składniki

  • 500 g filetu z łososia
  • 1/2  cytryny w plasterkach
  • 6-8 gałązek tymianku
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 g kaszy jaglanej
  • 1/2 natki pietruszki
  • 180 g zielonego groszku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 marchewki obrane i pokrojone
  • 2 szczypty mielonego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
0
0
  • Umyj filet w zimnej wodzie, następnie dokładnie go osusz za pomocą papierowego ręcznika i przekrój na 2 porcje po ok. 250 g. Każdy filet z łososia posmaruj oliwą z oliwek, posyp solą morską, pieprzem, okładamy gałązkami tymianku i przykryj plasterkami cytryny. Tak przyprawionego łososia odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc) do lodówki.
  • Kaszę jaglaną wsyp do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 20-25 minut. Na patelni rozpuść 2 łyżki klarowanego masła, dodaj groszek, podlej wodą (ok. 150 ml) i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Pokrojoną marchewkę przełóż do miski. Polej ją 2 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny oraz imbirem, odrobiną soli i dokładnie wymieszaj.
  • Do urządzenie przeznaczonego do gotowania na parze (lub garnka ze specjalnym sitkiem) wlejwodę i czekaj aż zacznie wytwarzać się para. Wtedy ułłóż w nim filety z łososia i marchewkę i gotuj ok. 12-15 minut.
  • Gdy kasza się ugotuje, to odcedź ją na sitku (wodę po ugotowanej kaszy zostaw)
    i przesyp do dzbanka od miksera. Dodaj tam również posiekaną natkę pietruszki oraz groszek (wraz ze zredukowanym płynem z patelni). Całość dopraw solą morską, białym pieprzem i zmiksuj wszystko na jednolity mus (jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, to do musu dodaj wodę po ugotowanej kaszy (ok. 50-75ml).
  • Na ciepłych talerzach (włóż je wcześniej na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 40°C) ułóż porcje łososia wraz z musem z kaszy jaglanej i imbirową marchewką al dente. W razie potrzeby całość dopraw solą i pieprzem.
  • Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Witammarchewki pychotka groszek z kaszą super jednak Łososia trzeba gotować na parze bez cytryn! Mięso trochę gorzkawe od nich. Generalnie potrawa genialna ;) Polecam ;)
MarcinS

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dzisiejszy obiad! Mniam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Wow! Wreszcie odczarowana nudna marchewka z groszkiem w zupełnie nowoczesnej i smacznej wersji! Chcę więcej przepisów !

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              Babka ziemniaczana Przepis 27117

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              Wiśniowy drift Przepis 102

              Wiśniowy drift

              Sernik z sosem wiśniowym

              tvnpix