zamknij

Łosoś na parze z musem z kaszy jaglanej i imbirową marchewką

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Zwyciężczyni MasterChefa poleca!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: Beata ŚniechowskaŁosoś na parze

Składniki

  • 500 g filetu z łososia
  • 1/2  cytryny w plasterkach
  • 6-8 gałązek tymianku
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 g kaszy jaglanej
  • 1/2 natki pietruszki
  • 180 g zielonego groszku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 marchewki obrane i pokrojone
  • 2 szczypty mielonego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
0
0
  • Umyj filet w zimnej wodzie, następnie dokładnie go osusz za pomocą papierowego ręcznika i przekrój na 2 porcje po ok. 250 g. Każdy filet z łososia posmaruj oliwą z oliwek, posyp solą morską, pieprzem, okładamy gałązkami tymianku i przykryj plasterkami cytryny. Tak przyprawionego łososia odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc) do lodówki.
  • Kaszę jaglaną wsyp do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 20-25 minut. Na patelni rozpuść 2 łyżki klarowanego masła, dodaj groszek, podlej wodą (ok. 150 ml) i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Pokrojoną marchewkę przełóż do miski. Polej ją 2 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny oraz imbirem, odrobiną soli i dokładnie wymieszaj.
  • Do urządzenie przeznaczonego do gotowania na parze (lub garnka ze specjalnym sitkiem) wlejwodę i czekaj aż zacznie wytwarzać się para. Wtedy ułłóż w nim filety z łososia i marchewkę i gotuj ok. 12-15 minut.
  • Gdy kasza się ugotuje, to odcedź ją na sitku (wodę po ugotowanej kaszy zostaw)
    i przesyp do dzbanka od miksera. Dodaj tam również posiekaną natkę pietruszki oraz groszek (wraz ze zredukowanym płynem z patelni). Całość dopraw solą morską, białym pieprzem i zmiksuj wszystko na jednolity mus (jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, to do musu dodaj wodę po ugotowanej kaszy (ok. 50-75ml).
  • Na ciepłych talerzach (włóż je wcześniej na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 40°C) ułóż porcje łososia wraz z musem z kaszy jaglanej i imbirową marchewką al dente. W razie potrzeby całość dopraw solą i pieprzem.
  • Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Witammarchewki pychotka groszek z kaszą super jednak Łososia trzeba gotować na parze bez cytryn! Mięso trochę gorzkawe od nich. Generalnie potrawa genialna ;) Polecam ;)
MarcinS

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dzisiejszy obiad! Mniam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Wow! Wreszcie odczarowana nudna marchewka z groszkiem w zupełnie nowoczesnej i smacznej wersji! Chcę więcej przepisów !

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

              Kopytka Piotra Kucharskiego

              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

              Efektowne i proste danie

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

              Pomidorki z karmelem i lodami

              Deserowa wersja pomidora

              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

              Kolorowa samba warzywna

              Zdrowe i pyszne danie

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Wiśniowy drift Przepis 102

              Wiśniowy drift

              Sernik z sosem wiśniowym

              tvnpix