zamknij

Łosoś na szpinaku

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu:
Wypróbujcie przepis naszego czytelnika "makaroniki"!
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 300 dag łososia surowego
  • 450 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego lub w liściach
  • 2 garści makaronu pełnozbożowego
  • 150 dag sera lazura srebrzystego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
0
5

Na patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulkę, aż się zeszklą. Dorzucamy mrożony szpinak i dusimy na mniejszym ogniu aż się rozmrozi i podgrzeje, dodajemy pokruszony ser Lazur srebrzysty, mieszamy, a gdy się rozpuści - lekko solimy i dorzucamy pieprzu do smaku. W tak zwanym "międzyczasie" gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy dwie spore garści makaronu pełnozbożowego. Gdy makaron się gotuje, rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej łososia (bez dodatku tłuszczu:)) przekrojonego na dwa kawałki (sól i pieprz do smaku) po ok trzy minuty z każdej ze stron. Gdy wszystko jest gotowe wykładamy na talerz makaron, polewamy go sosem szpinakowym i kładziemy na to  kawałek łososia. Buon appetito!

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a gdzie smietana?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      tvnpix