zamknij

Łosoś wędzony z risotto ze szparagami, kremem z topinambura i wiosennymi nowalijkami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z marynowanymi kaczeńcami
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Sylwester LisŁosoś wędzony z risotto ze szparagami, kremem z topinambura i wiosennymi nowalijkami - Sylwester Lis

Składniki

  • 1 świeży ogórek
  •  skórka z limonki
  • 2 ml soku z limonki
  • 2 ml octu winnego
  • 10 g pączków kaczeńców
  • 10 g cebuli czosnkowej
  • 20 g ziemniaków
  • 60 g topinamburu
  • pół cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • pół małej główki młodej kapusty
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 koper włoski baby lub sam środek zwykłego
  • 1 rzodkiewka
  • kilka zielonych szparagów
  • kilka białych szparagów
  • 200 ml rosołu
  • 20 g masła
  • 10 g cebuli
  • 30 g ryżu carnaroli (do risotto)
  •  krem balsamiczny
  •  oliwa z szafranem
0
0

Sposób przygotowania:

  • Szparagi zblanszuj w mleku i zimnej wodzie, aby straciły goryczkę i zmiękły. Pokrój drobno.
    Cebule pokrój w kostkę, podsmaż na 5 g masła, dodaj ryż i podlej 60 ml rosołu, na sam koniec dodaj przygotowane szparagi, dopraw.
  • Ogórek i rzodkiewkę pokrój drobno w kostkę i lekko podsmaż na 5 g masła, koper ugotuj do miękkości w 100 ml rosołu, musi być sprężysty.
  • Zielone szparagi, jeżeli są duże, obierz przy końcach i zblanszuj. Jeżeli są małe, tylko podsmaż i dopraw.
  • Kapustę pokrój w paski, podsmaż na 10 g masła z czosnkiem, zetrzyj na nie skórkę z cytryny, dodaj sok i dopraw.
  • Aby zrobić krem ugotuj topinambur, ziemniaki, cebulę czosnkową w 40 ml rosołu z solą i białym pieprzem. Składniki przetrzyj przez gęste sito.
  • Ułóż dodatki wokół porcji łososia wędzonego, ozdób marynowanymi kaczeńcami.

* Aby zamarynować kaczeńce, wodę, ocet, sól i pieprz zagotuj, całość ostudź i dodaj skórkę i sok  z limonki oraz kaczeńce. Marynuj co najmniej dwa tygodnie.

Przepis:

Sylwester Lis, szef kuchni hotelu Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej, propagator nowoczesnej kuchni podhalańskiej.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix