zamknij

Łosoś z sałatką z soczewicy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z dodatkiem soczystego buraka
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSŁosoś z sałatką z soczewicy

Składniki

  • 1 kg filetów z łososia
  • 200 g ugotowanej al dente czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwony ugotowany burak
  • 100 g małych listków szpinaku
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2-3 łyżki  oliwy
  • 1 łyżka  sosu sojowego
  • sok  z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki  utartego w moździerzu kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki  kurkumy
  • 1 łyżeczka  świeżego imbiru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2  pomarańczy (do sałataki)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
0
0

Sposób przygotowania:

  • Filet z łososia umyj, osusz, a następnie skrop go marynatą przygotowaną z soku z pomarańczy, oliwy, soku z cytryny, sosu sojowego, soli i pieprzu. Zostaw pod przykryciem w lodówce na całąn noc.
  • Soczewicę zmieszaj z listkami szpinaku, posiekaną czerwoną cebulą i pokrojonym w dużą zapałkę burakiem. Przygotuj sos do sałatki z oliwy, świeżego imbiru, soku z pomarańczy, kurkumy, utartego kminu, soli i pieprzu.
  • Skrop sałatkę sokiem, połóż na górę uparowanego lub upieczonego w piekarniku łososia.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix