zamknij

Łosoś z sałatką z soczewicy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z dodatkiem soczystego buraka
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: BBSŁosoś z sałatką z soczewicy

Składniki

  • 1 kg filetów z łososia
  • 200 g ugotowanej al dente czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwony ugotowany burak
  • 100 g małych listków szpinaku
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2-3 łyżki  oliwy
  • 1 łyżka  sosu sojowego
  • sok  z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki  utartego w moździerzu kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki  kurkumy
  • 1 łyżeczka  świeżego imbiru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2  pomarańczy (do sałataki)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
0
0

Sposób przygotowania:

  • Filet z łososia umyj, osusz, a następnie skrop go marynatą przygotowaną z soku z pomarańczy, oliwy, soku z cytryny, sosu sojowego, soli i pieprzu. Zostaw pod przykryciem w lodówce na całąn noc.
  • Soczewicę zmieszaj z listkami szpinaku, posiekaną czerwoną cebulą i pokrojonym w dużą zapałkę burakiem. Przygotuj sos do sałatki z oliwy, świeżego imbiru, soku z pomarańczy, kurkumy, utartego kminu, soli i pieprzu.
  • Skrop sałatkę sokiem, połóż na górę uparowanego lub upieczonego w piekarniku łososia.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix