zamknij

Lubczykowe risotto

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu:
Sprawdź przepis naszego czytelnika "TaniWegetarianizm"!
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TaniWegetarianizmlubczykowe risotto

Składniki

  • 140 g ryżu Arborio
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 20 g suszonych grzybów
  • 100 g cebuli
  • 200 ml wrzątku
  • 50 ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżeczki lubczyku suszonego
  • szczypta sól
  • szczypta pieprzu
0
1

Grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić do namoczenia na ok. 20 minut, po czym pokroić w paseczki. Wodę przecedzić i odstawić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć razem z grzybami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilku minutach wsypać ryż i podsmażać dopóki nie wchłonie całego tłuszczu. Dolać wino i gotować, aż odparuje. Następnie dolać wodę z moczenia grzybów i szafran, a gdy ryż wchłonie wodę, dolewać stopniowo bulion porcjami po 100 ml. Gotować w ten sposób na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 20 minut (ryż powinien być al dente). Na koniec dodać lubczyk oraz sól i pieprz do smaku.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Zuozanna

z kurkami zamrożonymi od zeszłego roku też bardzo dobre :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja robię z mrożonymi prawdziwkami,pycha

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          tvnpix