zamknij

Magdalenki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Magda Mierzwińska
Autor przepisu:
Z pistacjami w roli głównej
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: 3tv/kulinarni.plMagdalenki Magdy Mierzwińskiej

Składniki

  • 80 g drobnego cukru
  • 3 łyżki  miodu
  • 3 jajka
  • 70 g roztopionego masła
  • 100-110 g mąki pszennej tortowej (maksymalnie do 1 szklanki, zależnie od wielkości jajek)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dodatków smakowych (bakalie, orzechy lub pistacje))
  • 2 łyżki ekstraktów smakowych (np.1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy i 1 łyżka wody różanej)
0
15

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Mikserem utrzyj jajka, cukier, miód, ekstrakty smakowe - miksuj przez ok. 3 minuty.
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj. Dodaj bakalie - jeśli się ich używa i delikatnie wymieszaj. Masę dobrze jest lekko schłodzić, przez ok. 15 minut w lodówce. Można jednak piec od razu.
  • Nalej masę do nasmarowanych roztopionym masłem foremek, tak by muszelka nie była pełna. Piecz przez 12-15 minut.

UWAGA: Jeżeli wybierzemy dodatki smakowe - może to być maksymalnie ok. 2 łyżek ekstraktów płynnych i 2 łyżek drobno posiekanych orzechów lub bakalii, np.: 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy + 1 łyżka wody różanej + 2 czubate łyżki posiekanych pistacji

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jak ja nie lubię takiego określenia ,dodatki smakowe co? ile/

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo pyszne :)świetny ten przepis.Na pewno będę często robić te babeczki.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          tvnpix