zamknij

Magdalenki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Magda Mierzwińska
Autor przepisu:
Z pistacjami w roli głównej
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: 3tv/kulinarni.plMagdalenki Magdy Mierzwińskiej

Składniki

  • 80 g drobnego cukru
  • 3 łyżki  miodu
  • 3 jajka
  • 70 g roztopionego masła
  • 100-110 g mąki pszennej tortowej (maksymalnie do 1 szklanki, zależnie od wielkości jajek)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dodatków smakowych (bakalie, orzechy lub pistacje))
  • 2 łyżki ekstraktów smakowych (np.1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy i 1 łyżka wody różanej)
0
15

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Mikserem utrzyj jajka, cukier, miód, ekstrakty smakowe - miksuj przez ok. 3 minuty.
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj. Dodaj bakalie - jeśli się ich używa i delikatnie wymieszaj. Masę dobrze jest lekko schłodzić, przez ok. 15 minut w lodówce. Można jednak piec od razu.
  • Nalej masę do nasmarowanych roztopionym masłem foremek, tak by muszelka nie była pełna. Piecz przez 12-15 minut.

UWAGA: Jeżeli wybierzemy dodatki smakowe - może to być maksymalnie ok. 2 łyżek ekstraktów płynnych i 2 łyżek drobno posiekanych orzechów lub bakalii, np.: 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy + 1 łyżka wody różanej + 2 czubate łyżki posiekanych pistacji

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jak ja nie lubię takiego określenia ,dodatki smakowe co? ile/

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo pyszne :)świetny ten przepis.Na pewno będę często robić te babeczki.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          tvnpix