zamknij

Magdalenki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Magda Mierzwińska
Autor przepisu:
Z pistacjami w roli głównej
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: 3tv/kulinarni.plMagdalenki Magdy Mierzwińskiej

Składniki

  • 80 g drobnego cukru
  • 3 łyżki  miodu
  • 3 jajka
  • 70 g roztopionego masła
  • 100-110 g mąki pszennej tortowej (maksymalnie do 1 szklanki, zależnie od wielkości jajek)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dodatków smakowych (bakalie, orzechy lub pistacje))
  • 2 łyżki ekstraktów smakowych (np.1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy i 1 łyżka wody różanej)
0
15

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Mikserem utrzyj jajka, cukier, miód, ekstrakty smakowe - miksuj przez ok. 3 minuty.
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj. Dodaj bakalie - jeśli się ich używa i delikatnie wymieszaj. Masę dobrze jest lekko schłodzić, przez ok. 15 minut w lodówce. Można jednak piec od razu.
  • Nalej masę do nasmarowanych roztopionym masłem foremek, tak by muszelka nie była pełna. Piecz przez 12-15 minut.

UWAGA: Jeżeli wybierzemy dodatki smakowe - może to być maksymalnie ok. 2 łyżek ekstraktów płynnych i 2 łyżek drobno posiekanych orzechów lub bakalii, np.: 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy + 1 łyżka wody różanej + 2 czubate łyżki posiekanych pistacji

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jak ja nie lubię takiego określenia ,dodatki smakowe co? ile/

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo pyszne :)świetny ten przepis.Na pewno będę często robić te babeczki.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          tvnpix