zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

magdalenki cytrynowe

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
francja na talerzu
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://francjanatalerzu.blogspot.comMagdalenki cytrynowe Kulinarny Blog 2013

Składniki

  • 150g mąki
  • 150g cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 130 g masła Lurpak
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szt soku z cytryny
0
3

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, odstaw.
  • Utrzyj jajka z cukrem do białej puszystej masy.
  • Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ucieraj.
  • Na koniec wlej rozpuszczone masło. Wszystko wymieszaj.
  • Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Po upływie godziny rozgrzej piec na 180 stopni.
  • Wypełnij foremki ciastem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
  • Magdalenki mają być złote. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odczekaj aż się ostudzą.

Czekając na wypiek krótka historia tych sławnych francuskich ciastek. Mówi się, że w 1755 Stanisław Leszczyński zaprosił do swojego zamku w Commercy Volataire’a. Zarządził swojej kucharce – Magdalenie-aby na tą okazję przygotowała wyjątkowe ciasto. Kucharka stanęła na wysokości zadania i upiekła ciasteczka o wybrzuszonym spodzie, na bazie jajek, masła i mąki z dodatkiem wody pomarańczowej. Ciasteczka tak przypadły wszystkim do gustu, że Leszczyński postanowił wysłać pudełko z łakociami swojej córce Marii Leszczyńskiej – żonie Ludwika XV. Tym oto sposobem Magdalenki podbiły Wersal. Początkowo nazywano je „ciasteczkami królowej” (gateaux de la reine) ale wielkoduszna królowa chcąc oddać hołd kucharce Magdalenie postanowiła, że nazywać się będą Magdalenki. Mówi się jeszcze o drugiej legendzie, według której młoda panna o imieniu Magdalena ofiarowała ciastka na bazie jajek upieczone w muszlach św. Jakuba pielgrzymom w drodze do Sanktuarium św Jakuba de Compostella.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pieklam w formie silikonowej. Jesli ktos ma taka to po wypelnieniu formy polecam wlozyc ja jeszcze na 15 minut do lodowki. Wtedy nic nie przywiera i widac magdalenkowa muszlowa powierzchnie.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      tvnpix