zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

magdalenki cytrynowe

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
francja na talerzu
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://francjanatalerzu.blogspot.comMagdalenki cytrynowe Kulinarny Blog 2013

Składniki

  • 150g mąki
  • 150g cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 130 g masła Lurpak
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szt soku z cytryny
0
3

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, odstaw.
  • Utrzyj jajka z cukrem do białej puszystej masy.
  • Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ucieraj.
  • Na koniec wlej rozpuszczone masło. Wszystko wymieszaj.
  • Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Po upływie godziny rozgrzej piec na 180 stopni.
  • Wypełnij foremki ciastem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
  • Magdalenki mają być złote. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odczekaj aż się ostudzą.

Czekając na wypiek krótka historia tych sławnych francuskich ciastek. Mówi się, że w 1755 Stanisław Leszczyński zaprosił do swojego zamku w Commercy Volataire’a. Zarządził swojej kucharce – Magdalenie-aby na tą okazję przygotowała wyjątkowe ciasto. Kucharka stanęła na wysokości zadania i upiekła ciasteczka o wybrzuszonym spodzie, na bazie jajek, masła i mąki z dodatkiem wody pomarańczowej. Ciasteczka tak przypadły wszystkim do gustu, że Leszczyński postanowił wysłać pudełko z łakociami swojej córce Marii Leszczyńskiej – żonie Ludwika XV. Tym oto sposobem Magdalenki podbiły Wersal. Początkowo nazywano je „ciasteczkami królowej” (gateaux de la reine) ale wielkoduszna królowa chcąc oddać hołd kucharce Magdalenie postanowiła, że nazywać się będą Magdalenki. Mówi się jeszcze o drugiej legendzie, według której młoda panna o imieniu Magdalena ofiarowała ciastka na bazie jajek upieczone w muszlach św. Jakuba pielgrzymom w drodze do Sanktuarium św Jakuba de Compostella.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pieklam w formie silikonowej. Jesli ktos ma taka to po wypelnieniu formy polecam wlozyc ja jeszcze na 15 minut do lodowki. Wtedy nic nie przywiera i widac magdalenkowa muszlowa powierzchnie.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      tvnpix