zamknij

Makaron linguine z sosem ze świeżych pomidorów

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Syci i smakuje
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsMakaron linguine z sosem ze świeżych pomidorów

Składniki

  • 3 ząbki czosnku drobno poszatkowane
  • 1/2 paczki makaronu linguine
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 70 g parmezanu
  • 1 poszatkowana ostra czerwona papryczka
  • 1 pęczek poszatkowanej natki pietruszki
  • do smaku sól i pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Pomidory wrzuć na chwilę do wrzątku i obierz ze skórki.
  • Pokrój w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i ostrą papryczkę. Oliwa powinna w tym czasie się dobrze rozgrzać. Musisz uważać żeby nie spalić czosnku.
  • Wrzuć część pomidorów i smaż około 2-3 minuty. Dodaj resztę pomidorów i duś około 20 minut. Dodaj 3/4 startego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Makaron ugotuj al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Dodaj do sosu i posyp natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane parmezanem z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo mielonym pieprzem.

Przepis z "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam taki makaron, polecam też z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone wg,kuchni lidla, jest pyszny :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      tvnpix