zamknij

Makaron linguine z sosem ze świeżych pomidorów

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Syci i smakuje
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsMakaron linguine z sosem ze świeżych pomidorów

Składniki

  • 3 ząbki czosnku drobno poszatkowane
  • 1/2 paczki makaronu linguine
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 70 g parmezanu
  • 1 poszatkowana ostra czerwona papryczka
  • 1 pęczek poszatkowanej natki pietruszki
  • do smaku sól i pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Pomidory wrzuć na chwilę do wrzątku i obierz ze skórki.
  • Pokrój w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i ostrą papryczkę. Oliwa powinna w tym czasie się dobrze rozgrzać. Musisz uważać żeby nie spalić czosnku.
  • Wrzuć część pomidorów i smaż około 2-3 minuty. Dodaj resztę pomidorów i duś około 20 minut. Dodaj 3/4 startego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Makaron ugotuj al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Dodaj do sosu i posyp natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane parmezanem z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo mielonym pieprzem.

Przepis z "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam taki makaron, polecam też z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone wg,kuchni lidla, jest pyszny :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      tvnpix