zamknij

Makaron pad thai

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Makaron z kuchni tajskiej
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Makaron pad thai
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia tajska Przemysława Salety

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 1 kostka tofu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 szalotka
  • 2 tajskie papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g krewetek
  • 2 łyżki  pasty tamaryndowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 pęczek szczypioru
  • 100 g kiełków fasoli
  • 1 limonka
  • 50 g orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
  •  pieprz
  • 50 ml wody (opcjonalnie)
  •  garnek gorącej wody
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Makaron namocz w garnku lub misce w gorącej wodzie około 15 minut.
  • Tofu pokrój w kostkę 2x2cm.
  • Pastę tamaryndową, cukier i sos rybny mieszaj w małej misce do rozpuszczenia składników - możesz dodać trochę wody.
  • W woku rozgrzej 1 łyżkę oleju, rozgrzej, a następnie wbij jajko i smaż prawie do zupełnego ścięcia w formę omletu.
  • Jajko zdejmij z woka i odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój w paski 1x4 cm.
  • Czosnek, chili i dymkę siekaj bardzo drobno. Szczypior pokrój w 3 cm słupki.
  • Orzeszki ziemne drobno siekaj, lub pokrusz.
  • W woku rozgrzej 2 łyżki oleju.
  • Wrzuć posiekane czosnek, chili i dymkę i smaż około 2 minuty, aż czosnek zacznie lekko brązowieć.
  • Wrzuć krewetki i smaż 2 minuty, aż będą różowe.
  • Dodaj makaron i wymieszaj sos tamaryndowy i smaż chwilę aż makaron zacznie się robić miękki.
  • Dodaj tofu i mieszaj.
  • Dodaj kiełki fasoli i szczypior i mieszaj.
  • Przełóż na talerz, posyp orzeszkami ziemnymi i polej sokiem z cytryny.

* Pasta tamaryndowa - pasta wykonana z kwaśnych owoców tamaryndowca służąca do przygotowania dań kuchni tajskiej, filipińskiej i innych kuchni południowo-azjatyckich. Bardzo dobry zamiennik świeżego tamaryndu. Pastę tą możemy użyć zawsze wtedy kiedy chcemy dodać daniu kwaśnego smaku.

Autor: Przemysła Salata i Michał Kurek (uczestnik programu "Ugotowani").

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix