zamknij

Makaron pad thai

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Makaron z kuchni tajskiej
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Makaron pad thai
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia tajska Przemysława Salety

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 1 kostka tofu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 szalotka
  • 2 tajskie papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g krewetek
  • 2 łyżki  pasty tamaryndowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 pęczek szczypioru
  • 100 g kiełków fasoli
  • 1 limonka
  • 50 g orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
  •  pieprz
  • 50 ml wody (opcjonalnie)
  •  garnek gorącej wody
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Makaron namocz w garnku lub misce w gorącej wodzie około 15 minut.
  • Tofu pokrój w kostkę 2x2cm.
  • Pastę tamaryndową, cukier i sos rybny mieszaj w małej misce do rozpuszczenia składników - możesz dodać trochę wody.
  • W woku rozgrzej 1 łyżkę oleju, rozgrzej, a następnie wbij jajko i smaż prawie do zupełnego ścięcia w formę omletu.
  • Jajko zdejmij z woka i odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój w paski 1x4 cm.
  • Czosnek, chili i dymkę siekaj bardzo drobno. Szczypior pokrój w 3 cm słupki.
  • Orzeszki ziemne drobno siekaj, lub pokrusz.
  • W woku rozgrzej 2 łyżki oleju.
  • Wrzuć posiekane czosnek, chili i dymkę i smaż około 2 minuty, aż czosnek zacznie lekko brązowieć.
  • Wrzuć krewetki i smaż 2 minuty, aż będą różowe.
  • Dodaj makaron i wymieszaj sos tamaryndowy i smaż chwilę aż makaron zacznie się robić miękki.
  • Dodaj tofu i mieszaj.
  • Dodaj kiełki fasoli i szczypior i mieszaj.
  • Przełóż na talerz, posyp orzeszkami ziemnymi i polej sokiem z cytryny.

* Pasta tamaryndowa - pasta wykonana z kwaśnych owoców tamaryndowca służąca do przygotowania dań kuchni tajskiej, filipińskiej i innych kuchni południowo-azjatyckich. Bardzo dobry zamiennik świeżego tamaryndu. Pastę tą możemy użyć zawsze wtedy kiedy chcemy dodać daniu kwaśnego smaku.

Autor: Przemysła Salata i Michał Kurek (uczestnik programu "Ugotowani").

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix