zamknij

Makaron pad thai

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Makaron z kuchni tajskiej
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Makaron pad thai
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia tajska Przemysława Salety

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 1 kostka tofu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 szalotka
  • 2 tajskie papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g krewetek
  • 2 łyżki  pasty tamaryndowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 pęczek szczypioru
  • 100 g kiełków fasoli
  • 1 limonka
  • 50 g orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
  •  pieprz
  • 50 ml wody (opcjonalnie)
  •  garnek gorącej wody
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Makaron namocz w garnku lub misce w gorącej wodzie około 15 minut.
  • Tofu pokrój w kostkę 2x2cm.
  • Pastę tamaryndową, cukier i sos rybny mieszaj w małej misce do rozpuszczenia składników - możesz dodać trochę wody.
  • W woku rozgrzej 1 łyżkę oleju, rozgrzej, a następnie wbij jajko i smaż prawie do zupełnego ścięcia w formę omletu.
  • Jajko zdejmij z woka i odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój w paski 1x4 cm.
  • Czosnek, chili i dymkę siekaj bardzo drobno. Szczypior pokrój w 3 cm słupki.
  • Orzeszki ziemne drobno siekaj, lub pokrusz.
  • W woku rozgrzej 2 łyżki oleju.
  • Wrzuć posiekane czosnek, chili i dymkę i smaż około 2 minuty, aż czosnek zacznie lekko brązowieć.
  • Wrzuć krewetki i smaż 2 minuty, aż będą różowe.
  • Dodaj makaron i wymieszaj sos tamaryndowy i smaż chwilę aż makaron zacznie się robić miękki.
  • Dodaj tofu i mieszaj.
  • Dodaj kiełki fasoli i szczypior i mieszaj.
  • Przełóż na talerz, posyp orzeszkami ziemnymi i polej sokiem z cytryny.

* Pasta tamaryndowa - pasta wykonana z kwaśnych owoców tamaryndowca służąca do przygotowania dań kuchni tajskiej, filipińskiej i innych kuchni południowo-azjatyckich. Bardzo dobry zamiennik świeżego tamaryndu. Pastę tą możemy użyć zawsze wtedy kiedy chcemy dodać daniu kwaśnego smaku.

Autor: Przemysła Salata i Michał Kurek (uczestnik programu "Ugotowani").

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix