zamknij

Makaron ryżowy z curry

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Razem czy osobno?
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TandemMakaron ryżowy z curry

Składniki

  • połowa pęczka  selera naciowego
  • 6 małych lub 2 średnie cukinii
  • 1  bakłażan
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego
  •  zielona pasta curry
  • 2 opakowania  makaronu ryżowego( typ wstążki)
  •  olej sezamowy
  •  sos sojowy
  • garść  sezamu
  • 1 limonka
  •  olej z pestek winogron
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na 2 łyżkach oleju np. z pestek winogron podduś pora.
  • Następnie dodaj selera. Duś go przez chwilę, cały czas mieszając.
  • Potem dodaj bakłażana i i pastę curry (my dodaliśmy łyżkę - uwielbiamy ostre dania!).
    Całość duś przez ok. 5 min na średnim ogniu.
  • Teraz czas dodać pomidory, sos sojowy oraz mleko kokosowe.
  • Gdy curry zacznie delikatnie bulgotać, dodaj cukinię i gotuj jeszcze przez minutę. Cukinia powinna być chrupiąca.
  • Pozostaw curry pod przykryciem i zestaw z ognia.
  • Zabierz się za przygotowywanie makronu ryżowego, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • Odcedzony makaron dopraw prażonym sezamem, olejem sezamowym oraz sosem sojowym.
  • Makaron możesz wymieszać z curry lub serwować w oddzielnych miseczkach. Nie zapomnij o
    dekoracji talerzy cząstkami limonki!

***

Dania i przepisy przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i   Tomasz  Seidler z Poznania. Prowadzą  catering "Bułka z Masłem" oraz   jednodniową  Restaurację "Tu/Teraz"  działającą w ramach Restaurant Day.   Ich  specjalnością jest kuchnia  bezglutenowa, choć nie tylko - lubią zabawę w kuchni.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix