zamknij

Makaron soba z kruszonką z czerwonej quinoi

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Ziarno komosy ryżowej i makaron z mąki gryczanej, czyli obiad bez glutenu!
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tandemmakaron soba bez glutenu

Składniki

  • 300 g makaronu soba
  • 200 g czerwonej quinoi
  • 250 g suszonych pomidorów w oleju
  • puszka bobu
  • dwa ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  •  sól
  •  chili (ewentualnie)
0
2

Sposób przygotowania:

  • Komosę wypłucz. Gotowuj w lekko osolonej wodzie przez 15 - 20 minut. Odcedź. Odstaw.
  • Gdy komosa się gotuje, posiekaj suszone pomidory (pozostawić oliwę), wyłuskać bób.
  • Makaron wrzucić do wrzątku, gotować 6-7 minut.
  • W garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy pozostałej po suszonych pomidorach, dorzuć 2 posiekane ząbki czosnku, chili (ilość wg upodobań). Gdy czosnek się zezłoci, dorzuć ugotowaną quinoę i cały czas mieszaj. Duś na małym ogniu przez ok. 5 minut, dorzuć tymianek, posiekane pomidory oraz bób.
  • Jeśli jest za mało oliwy, to dolej nieco. Podgrzej danie, aż pomidory oraz bób się nagrzeją. Ugotowany, odcedzony makaron dorzuć do quinoi i delikatnie wymieszaj. Serwuj gorące zaraz po przygotowaniu, jako danie obiadowe lub na zimno, jako makaronową sałatkę.

***

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
TANDEM

Makaron soba ma czasem domieszkę mąki pszennej, a więc glutenu. (sprawdzajcie na opakowaniu!)
Można użyć zamiast niego zwykłego makaronu gryczanego (co też już testowaliśmy :)) Smacznego!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      TANDEM

      Makaron soba ma czasem domieszkę mąki pszennej, a więc glutenu. (sprawdzajcie na opakowaniu!)
      Można użyć zamiast niego zwykłego makaronu gryczanego (co też już testowaliśmy :)) Smacznego!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          makaron soba ma niekiedy domieszkę mąki pszennej (sprawdzajcie na opakowaniu), dlatego zamiennie można użyć po prostu zwykłego makaronu gryczanego.
          Pozdrawiamy, TANDEM :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Chleb orzechowy Przepis 112

              Chleb orzechowy

              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

              Sarna w wielkim mieście

              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Szaszłyki wyborne Przepis 59

              Szaszłyki wyborne

              Nie tylko na sezon grillowy

              tvnpix