zamknij

Makaron w sosie pomidorowym z szynką parmeńską

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z dodatkiem parmezanu
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsPenne w sosie pomidorowym z szynką parmeńską i parmezanem

Składniki

  • 180 g makaronu penne
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej, pokrojonej lub porwanej na różne kawałki
  • 3/4 kartonika dobrego przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula, pokrojoną w kostkę
  • 3  ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania
  • 2 łyżki dobrego octu balsamicznego
  • odrobina oliwy z oliwek
  • odrobina soli morskiej
  • odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę.
  • Chwilę podsmaż. Po chwili dodaj szynkę parmeńską. Wszystko mieszaj i smaż, aż z szynki wytopi się odrobina aromatycznego i pełnego smaku tłuszczu, a ona sama stanie się rumiana i pysznie chrupiąca.
  • Po tym czasie wlej na patelnię przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmniejsz płomień i duś ok.10 minut aż sos lekko zgęstnieje.
  • Makaron ugotuj al dente i odcedź, zostawiając jednak na dnie garnka troszkę wody.
  • Penne przełóż teraz na patelnię z gęstym sosem, dolej odrobinę wody od gotowania oraz wsyp garść świeżo startego, prawdziwego parmezanu.
  • Wymieszaj i chwilkę podgrzej tak, aby sos pokrył cały makaron, a całość zrobiła się kremowa i lśniąca. Wyłóż na duży talerz i posyp z wierzchu odrobiną parmezanu. Gotowe!

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wygląda pysznie, makarony uwielbiam pod każdą postacią, tearz w Lidlu można dostać taki kolorowy na halloween, różne kształty, taka wersja dla najmłodszych :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      tvnpix