zamknij

Makaron w sosie pomidorowym z szynką parmeńską

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z dodatkiem parmezanu
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsPenne w sosie pomidorowym z szynką parmeńską i parmezanem

Składniki

  • 180 g makaronu penne
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej, pokrojonej lub porwanej na różne kawałki
  • 3/4 kartonika dobrego przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula, pokrojoną w kostkę
  • 3  ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania
  • 2 łyżki dobrego octu balsamicznego
  • odrobina oliwy z oliwek
  • odrobina soli morskiej
  • odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę.
  • Chwilę podsmaż. Po chwili dodaj szynkę parmeńską. Wszystko mieszaj i smaż, aż z szynki wytopi się odrobina aromatycznego i pełnego smaku tłuszczu, a ona sama stanie się rumiana i pysznie chrupiąca.
  • Po tym czasie wlej na patelnię przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmniejsz płomień i duś ok.10 minut aż sos lekko zgęstnieje.
  • Makaron ugotuj al dente i odcedź, zostawiając jednak na dnie garnka troszkę wody.
  • Penne przełóż teraz na patelnię z gęstym sosem, dolej odrobinę wody od gotowania oraz wsyp garść świeżo startego, prawdziwego parmezanu.
  • Wymieszaj i chwilkę podgrzej tak, aby sos pokrył cały makaron, a całość zrobiła się kremowa i lśniąca. Wyłóż na duży talerz i posyp z wierzchu odrobiną parmezanu. Gotowe!

 

 

Zainspiruj nas

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix