zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, oliwkami

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://tapasdecolores.blogspot.com/Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, oliwkami

Składniki

  • 10 oliwek
  • 1 duży pojedyńczy filet z kurczaka
  • trochę parmezanu do posypania
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła Lurpak
  • 1/2 opakowania przyprawy do gyrosa
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 500 g makaronu świderki lub kokardki
  • 8 suszonych pomidorów
  • odrobina oregano
  • odrobina soli i pieprzu
0
4

Sposób przygotowania:

  • Gotuję makron zgodnie z przepisem, odcedzam.
  • Do gorącej oliwy i masła wrzucam pokrojonego kurczaka, przesmażam na złoty kolor, następnie przykrywam i duszę go przez około 5 minut, aż kurczak wypuści sok, następnie zdejmuję pokrywkę i ponownie przesmażam, aż wyparuje woda i kurczak będzie chrupiący.
  • Orzechy włoskie wrzucam na jedną minutę do wrzątku, odcedzam, wrzucam je na suchą patelnię, aby przez chwilę podprażyły się.
  • Dodaję suszone pomidory, oliwki, orzechy,sól, pieprz, oregano do smaku i mieszam. Smażę przez 2 minuty, można dolać oliwy.
  • Potrawa ta jest smaczna niestety, gdy oliwy jest sporo :)
  • Można posypać parmezanem,ale niekoniecznie - smacznego :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
ulcik_pa
ulcik_pa

dla mnie połączenie idealne !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      tvnpix