zamknij

Makaron z papryką i oscypkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Polski wędzony ser zamiast parmezanu
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TandemMakaron z papryką i oscypkiem

Składniki

  • 1 opakowanie  makaronu spaghetti (w zależności od diety glutenowe lub bezglutenowe)
  • 2  szalotki( pokrojone w kostkę)
  • 3-4  czerwone papryki ( pokrojone w dużą kostkę)
  • 1 szklanka  wina białego wytrawnego
  •  chili w płatkach
  • garść  prażonych pestek dyni
  • 5  redykołek - małych oscypków( pokrojonych w kostkę lub w cieniutkie plasterki)
  •  sól
  •  oliwa
0
1

Sposób przygotowania:

  • Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij szalotki.
  • Następnie dodaj paprykę. Smaż przez kilka minut na oliwie z szalotkami, po czym  zalej warzywa winem i dopraw wg własnych preferencji solą oraz chili. Duś do miękkości na średnim ogniu.
  • W czasie, gdy warzywa się duszą, ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • Gotowe warzywa zmiksuj na gładką masę, jeśli sos będzie za gęsty, dodaj odrobinę wina lub wody, w której gotował się makaron.
  • Do tak przygotowanego sosu dodaj trzy pokrojone wg uznania redykołki. Pozostałe oscypki pozostaw do dekoracji.
  • Do sosu dodaj makaron. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Danie podawaj udekorowane prażonymi pestkami dyni oraz pokrojonym wg uznania oscypkiem.


***

Dania i przepisy przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i   Tomasz  Seidler z Poznania. Prowadzą  catering "Bułka z Masłem" oraz   jednodniową  Restaurację "Tu/Teraz"  działającą w ramach Restaurant Day.   Ich  specjalnością jest kuchnia  bezglutenowa, choć nie tylko - lubią zabawę w kuchni.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
kwik

Ciekawe danie, do tego proste i szybkie przygotowanie. W kwestii oscypka, sugerowałbym dodać "raczej więcej" niż "raczej mniej", bo przy tej drugiej opcji jego smak trochę ginie.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      tvnpix