zamknij

Makaron z papryką i oscypkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Polski wędzony ser zamiast parmezanu
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: TandemMakaron z papryką i oscypkiem

Składniki

  • 1 opakowanie  makaronu spaghetti (w zależności od diety glutenowe lub bezglutenowe)
  • 2  szalotki( pokrojone w kostkę)
  • 3-4  czerwone papryki ( pokrojone w dużą kostkę)
  • 1 szklanka  wina białego wytrawnego
  •  chili w płatkach
  • garść  prażonych pestek dyni
  • 5  redykołek - małych oscypków( pokrojonych w kostkę lub w cieniutkie plasterki)
  •  sól
  •  oliwa
0
1

Sposób przygotowania:

  • Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij szalotki.
  • Następnie dodaj paprykę. Smaż przez kilka minut na oliwie z szalotkami, po czym  zalej warzywa winem i dopraw wg własnych preferencji solą oraz chili. Duś do miękkości na średnim ogniu.
  • W czasie, gdy warzywa się duszą, ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • Gotowe warzywa zmiksuj na gładką masę, jeśli sos będzie za gęsty, dodaj odrobinę wina lub wody, w której gotował się makaron.
  • Do tak przygotowanego sosu dodaj trzy pokrojone wg uznania redykołki. Pozostałe oscypki pozostaw do dekoracji.
  • Do sosu dodaj makaron. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Danie podawaj udekorowane prażonymi pestkami dyni oraz pokrojonym wg uznania oscypkiem.


***

Dania i przepisy przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i   Tomasz  Seidler z Poznania. Prowadzą  catering "Bułka z Masłem" oraz   jednodniową  Restaurację "Tu/Teraz"  działającą w ramach Restaurant Day.   Ich  specjalnością jest kuchnia  bezglutenowa, choć nie tylko - lubią zabawę w kuchni.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
kwik

Ciekawe danie, do tego proste i szybkie przygotowanie. W kwestii oscypka, sugerowałbym dodać "raczej więcej" niż "raczej mniej", bo przy tej drugiej opcji jego smak trochę ginie.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix