zamknij

Makaron z serem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zapiekanka idealna
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeMakaron z serem

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • odrobina soli
  • 250 ml bulionu (dowolnego)
  • 150 g startej mieszanki żółtych serów (Cheddara, Ementalera i Parmezanu)
  • odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g ugotowanego mięsa (homar/kurczak/wołowina)
  • do smarowania formy masło
  • 2 łyżki okruchów chlebowych
0
3

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem.
  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente, a następnie odcedź.
  • Rozpuść 2 łyżki masła w garnku, dodaj mąkę i cały czas mieszając stopniowo dolewaj śmietanę. Mieszaj na wolnym ogniu aż masa się zagęści.
  • Cały czas mieszaj. Dodaj kolejno wino, bulion i starte sery. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Dodaj makaron, zamieszaj. Dodaj kawałki mięsa i dokładnie zamieszaj.
  • Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem.
  • Rozpuść pozostałe masło na patelni i usmaż na nim okruchy chlebowe. Zarumienionymi okruchami posyp makaron z serem i wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj natychmiast.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix