zamknij

Makaron z serem i homarem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 200 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Proste w przygotowaniu, wykwintne dzięki składnikom
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Makaron z serem i homarem
Autor: StockFood/AgencjaFree Makaron z serem i homarem

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  •  sól
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • ok. 150 ml bulionu z homara
  • 150 g mieszanki startych serów (emmentaler, cheddar, parmezan)
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  •  gałka muszkatałowa
  •  mięso z 2-3 homarów, ugotowane i podzielone na kawałki
  •  masło do nasmarowania formy
  • 2 łyżki okruchów chlebowych
0
0
  • Rozgrzej piekarnik do 200C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem.
  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente a następnie odcedź.
  • Rozpuść 2 łyżki masła w garnku, dodaj mąkę i cały czas mieszając stopniowo dolewaj śmietanę. Mieszaj na wolnym ogniu aż masa się zagęści.
  • Cały czas mieszając dodawaj kolejno wino, bulion i starte sery. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Dodaj makaron, zamieszaj. Dodaj kawałki homara i dokładnie zamieszaj. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem.
  • Rozpuść pozostałe masło na patelni i usmaż na nim okruchy chlebowe.
  • Zarumienionymi okruchami posyp makaron z serem i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  • Podawaj natychmiast.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix