Makaron z serem i homarem
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 200 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcjiProste w przygotowaniu, wykwintne dzięki składnikom
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 400 g makaronu penne
- sól
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml śmietany
- 100 ml wina białego wytrawnego
- ok. 150 ml bulionu z homara
- 150 g mieszanki startych serów (emmentaler, cheddar, parmezan)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- gałka muszkatałowa
- mięso z 2-3 homarów, ugotowane i podzielone na kawałki
- masło do nasmarowania formy
- 2 łyżki okruchów chlebowych
0
0
- Rozgrzej piekarnik do 200C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente a następnie odcedź.
- Rozpuść 2 łyżki masła w garnku, dodaj mąkę i cały czas mieszając stopniowo dolewaj śmietanę. Mieszaj na wolnym ogniu aż masa się zagęści.
- Cały czas mieszając dodawaj kolejno wino, bulion i starte sery. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodaj makaron, zamieszaj. Dodaj kawałki homara i dokładnie zamieszaj. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem.
- Rozpuść pozostałe masło na patelni i usmaż na nim okruchy chlebowe.
- Zarumienionymi okruchami posyp makaron z serem i wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Podawaj natychmiast.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.