zamknij

Makaron z serem i homarem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 200 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Proste w przygotowaniu, wykwintne dzięki składnikom
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Makaron z serem i homarem
Autor: StockFood/AgencjaFree Makaron z serem i homarem

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  •  sól
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • ok. 150 ml bulionu z homara
  • 150 g mieszanki startych serów (emmentaler, cheddar, parmezan)
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  •  gałka muszkatałowa
  •  mięso z 2-3 homarów, ugotowane i podzielone na kawałki
  •  masło do nasmarowania formy
  • 2 łyżki okruchów chlebowych
0
0
  • Rozgrzej piekarnik do 200C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem.
  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente a następnie odcedź.
  • Rozpuść 2 łyżki masła w garnku, dodaj mąkę i cały czas mieszając stopniowo dolewaj śmietanę. Mieszaj na wolnym ogniu aż masa się zagęści.
  • Cały czas mieszając dodawaj kolejno wino, bulion i starte sery. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Dodaj makaron, zamieszaj. Dodaj kawałki homara i dokładnie zamieszaj. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem.
  • Rozpuść pozostałe masło na patelni i usmaż na nim okruchy chlebowe.
  • Zarumienionymi okruchami posyp makaron z serem i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  • Podawaj natychmiast.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix