zamknij

Makaron z serem i homarem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 200 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Proste w przygotowaniu, wykwintne dzięki składnikom
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Makaron z serem i homarem
Autor: StockFood/AgencjaFree Makaron z serem i homarem

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  •  sól
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • ok. 150 ml bulionu z homara
  • 150 g mieszanki startych serów (emmentaler, cheddar, parmezan)
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  •  gałka muszkatałowa
  •  mięso z 2-3 homarów, ugotowane i podzielone na kawałki
  •  masło do nasmarowania formy
  • 2 łyżki okruchów chlebowych
0
0
  • Rozgrzej piekarnik do 200C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem.
  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente a następnie odcedź.
  • Rozpuść 2 łyżki masła w garnku, dodaj mąkę i cały czas mieszając stopniowo dolewaj śmietanę. Mieszaj na wolnym ogniu aż masa się zagęści.
  • Cały czas mieszając dodawaj kolejno wino, bulion i starte sery. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Dodaj makaron, zamieszaj. Dodaj kawałki homara i dokładnie zamieszaj. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem.
  • Rozpuść pozostałe masło na patelni i usmaż na nim okruchy chlebowe.
  • Zarumienionymi okruchami posyp makaron z serem i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  • Podawaj natychmiast.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix