zamknij

Makaron ze szparagami i sosem cytrynowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z pesto z rukoli
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Anna Urbańska/SPOT PoznańMakaron ze szparagami i sosem masłowo cytrynowym z pesto z rukoli

Składniki

  •  Makaron:
  • 200 g mąka 00
  •  oliwa z oliwek
  •  sól i pieprz
  • 2 szparagi na osobę (białe i zielone)
  • 50 g masła
  •  cytryna
  • 20 g orzechów piniowych
  •  Pesto z rukoli:
  • duży pęczek rukoli
  • 50 g orzeszków pinowych
  • 1-2 ząbki czosnku (zależnie od preferencji)
  • 100 g parmegiano
  •  oliwa z oliwek
0
2

Sposób przygotowania:

Poza sezonem szparahowym do makaronu możesz użyć cukinii lub łososia.

  • Przygotuj ciasto w misce wsypując mąkę (zostaw część na rozwałkowywanie ciasta), szczyptę soli i pieprzu, łyżkę oliwy z oliwek i odrobinę wody. Urabij ciasto w miarę potrzeby dolewaj wodę. Ciasto powinno być gładkie, plastyczne i nie kleić sie rąk. Gdy gotowe, ugnieć w kulki, zawiń folią i trzymaj w chłodnym miejscu
  • Umyj i obierz szparagi. Gotuj osobno, zielone w delikatnie słonej wodzie, a białe w wodzie z sola i cukrem. Wrzuć szparagi do wrzącej wody, doprowadź  do ponownego wrzenia. Ściągnij z ognia i odstaw na 5-10min. Szparagi powinny być ugotowane ale nadal chrupiące. Wyciągnij z wody przekrój na pół i ułóż na papierowych ręcznikach, zachowując wodę do szybkiego odgrzania szparagów. Poza sezonem szparagowym można użyć też cukinii, czy łososia
  • Pesto z rukoli: umyj i wysusz rukolę, zetrzyj parmegiano, obierz ząbek czosnku. Wszystkie składniki dokładnie razem zmiksuj dodając oliwę z oliwek. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Pozostaw w chłodnym miejscu
  • Sos: podpiecz orzeszki piniowe na suchej patelni, masło rozpuść na małym ogniu, dodaj orzeszki piniowe, sok z cytryn (mieszając i kosztując), sól i pieprz. Trzymaj w ciepłym miejscu do podania
  • Ciasto: Rozwałkuj na cienko (2-3mm) pokrój i średniej wielkości kwadraty(15cm) ugotuj w lekko słonej wodzie (około 3min) wyciągnij, odsącz z nadmiaru wody na ręczniku papierowym i ułóżna talerzu
  • Przygotowanie talerza: odgrzej szparagi (lub inne przygotowane wcześniej warzywa) i sos. Na talerzu ułóż górną połowę zielonego szparaga z czubkiem, następnie ugotowane ciasto na nim ułóż dolną połowę białego szparaga, pod ciasto włóż górną połowę białego szparaga, na cieście dolną połowę zielonego szparaga. Delikatnie polej sosem a następnie pesto z rukoli
  • Podawaj ciepłe

 

Prowadzący warsztaty kulinarne oraz autor przepisów Tomasz Michalec.

Przepis pochodzi z akademii kulinarnej SPOT. w Poznaniu. To niezwykłe miejsce na mapie Polski, które warto odwiedzić.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix