zamknij

Makaron ze szparagami i sosem cytrynowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z pesto z rukoli
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Anna Urbańska/SPOT PoznańMakaron ze szparagami i sosem masłowo cytrynowym z pesto z rukoli

Składniki

  •  Makaron:
  • 200 g mąka 00
  •  oliwa z oliwek
  •  sól i pieprz
  • 2 szparagi na osobę (białe i zielone)
  • 50 g masła
  •  cytryna
  • 20 g orzechów piniowych
  •  Pesto z rukoli:
  • duży pęczek rukoli
  • 50 g orzeszków pinowych
  • 1-2 ząbki czosnku (zależnie od preferencji)
  • 100 g parmegiano
  •  oliwa z oliwek
0
2

Sposób przygotowania:

Poza sezonem szparahowym do makaronu możesz użyć cukinii lub łososia.

  • Przygotuj ciasto w misce wsypując mąkę (zostaw część na rozwałkowywanie ciasta), szczyptę soli i pieprzu, łyżkę oliwy z oliwek i odrobinę wody. Urabij ciasto w miarę potrzeby dolewaj wodę. Ciasto powinno być gładkie, plastyczne i nie kleić sie rąk. Gdy gotowe, ugnieć w kulki, zawiń folią i trzymaj w chłodnym miejscu
  • Umyj i obierz szparagi. Gotuj osobno, zielone w delikatnie słonej wodzie, a białe w wodzie z sola i cukrem. Wrzuć szparagi do wrzącej wody, doprowadź  do ponownego wrzenia. Ściągnij z ognia i odstaw na 5-10min. Szparagi powinny być ugotowane ale nadal chrupiące. Wyciągnij z wody przekrój na pół i ułóż na papierowych ręcznikach, zachowując wodę do szybkiego odgrzania szparagów. Poza sezonem szparagowym można użyć też cukinii, czy łososia
  • Pesto z rukoli: umyj i wysusz rukolę, zetrzyj parmegiano, obierz ząbek czosnku. Wszystkie składniki dokładnie razem zmiksuj dodając oliwę z oliwek. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Pozostaw w chłodnym miejscu
  • Sos: podpiecz orzeszki piniowe na suchej patelni, masło rozpuść na małym ogniu, dodaj orzeszki piniowe, sok z cytryn (mieszając i kosztując), sól i pieprz. Trzymaj w ciepłym miejscu do podania
  • Ciasto: Rozwałkuj na cienko (2-3mm) pokrój i średniej wielkości kwadraty(15cm) ugotuj w lekko słonej wodzie (około 3min) wyciągnij, odsącz z nadmiaru wody na ręczniku papierowym i ułóżna talerzu
  • Przygotowanie talerza: odgrzej szparagi (lub inne przygotowane wcześniej warzywa) i sos. Na talerzu ułóż górną połowę zielonego szparaga z czubkiem, następnie ugotowane ciasto na nim ułóż dolną połowę białego szparaga, pod ciasto włóż górną połowę białego szparaga, na cieście dolną połowę zielonego szparaga. Delikatnie polej sosem a następnie pesto z rukoli
  • Podawaj ciepłe

 

Prowadzący warsztaty kulinarne oraz autor przepisów Tomasz Michalec.

Przepis pochodzi z akademii kulinarnej SPOT. w Poznaniu. To niezwykłe miejsce na mapie Polski, które warto odwiedzić.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix