zamknij

Makaronowe gniazda z nadzieniem szpinakowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Genialny pomysł na makaron
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeMakaronowe gniazda z nadzieniem szpinakowym i prosciutto

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g szynki prosciutto
  • 1 czerwona papryka
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej bazylii
  • 2 łyżki zielonych oliwek drylowanych, pokrojonych w plasterki
  • 75 ml śmietany 30%
  • 125 g mozzarelli
  • 4-6 jaj przepiórczych
  • 60 g świeżo startego parmezanu
  •  gałka muszkatołowa
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente
  • Następnie odcedź i odłóż
  • Rozgrzej piekarnik na funkcję grill lub do 200 stopni i wyłóż formę papierem do pieczenia
  • Umyj szpinak i wrzuć do osolonego wrzątku na 2-3 minuty, następnie odcedź i odłoż
  • Pokrój szynkę w paski
  • Umyj paprykę i pokrój w drobną kostkę usuwając nasiona i szypułki
  • Umyj pomidorki, osusz i pokrój w plasterki
  • Obierz czosnek i drobno posiekaj
  • Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni i podsmaż połowę czosnku przez 1-2 minuty
  • Następnie dodaj szynkę, paprykę, pomidory, zioła i oliwki
  • Duś kilka minut a następnie dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia
  • Rozłoż makaron w formie oddzielając każde gniazdo papierem do pieczenia
  • Połowę gniazd wypełnij mieszanką prosciutto dodając na wierzch kawałki porwanej mozzarelli
  • Rozgrzej drugą łyżkę oliwy na patelni i podsmaż pozostały czosnek, dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej
  • Napełnij pozostałe gniazda mieszanką szpinakową
  • Wbij do każdej porcji szpinakowej po jednym jajku i posyp parmezanem
  • Tak przygotowane gniazda wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. Podawaj natychmiast
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszne są gniazdka w wersji z szynką!:) Z pewnością przygotuje je jeszcze nie raz:) te ze szpinakiem są takie sobie...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Juz znalazlam co z oliwkami:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a co z oliwkami??

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Swietnie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje. Tylko jak to przekładać,nakładać...może to być kłopotliwe...

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Świetny pomysł! Czy można użyć formy do pieczenia muffinek- oszczędziłoby to przygotowań z papierem? Posmarowałabym tylko boki masłem czosnkowym lub ziołowym :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Przysmak młodości Przepis 137

                      Przysmak młodości

                      Kanapka idealna!

                      Gulasz z kopytkami Przepis 197

                      Gulasz z kopytkami

                      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                      Kolorowa samba warzywna

                      Zdrowe i pyszne danie

                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                      Orzechowy gangster z Bronxu

                      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                      Babka ziemniaczana Przepis 27117

                      Babka ziemniaczana

                      Podlaski specjał

                      Tatar ze śledzia
                      Przepis 13

                      Tatar ze śledzia

                      Rybna poezja na kromce pumpernikla

                      tvnpix