zamknij

Makaronowe gniazda z nadzieniem szpinakowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Genialny pomysł na makaron
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeMakaronowe gniazda z nadzieniem szpinakowym i prosciutto

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g szynki prosciutto
  • 1 czerwona papryka
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej bazylii
  • 2 łyżki zielonych oliwek drylowanych, pokrojonych w plasterki
  • 75 ml śmietany 30%
  • 125 g mozzarelli
  • 4-6 jaj przepiórczych
  • 60 g świeżo startego parmezanu
  •  gałka muszkatołowa
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente
  • Następnie odcedź i odłóż
  • Rozgrzej piekarnik na funkcję grill lub do 200 stopni i wyłóż formę papierem do pieczenia
  • Umyj szpinak i wrzuć do osolonego wrzątku na 2-3 minuty, następnie odcedź i odłoż
  • Pokrój szynkę w paski
  • Umyj paprykę i pokrój w drobną kostkę usuwając nasiona i szypułki
  • Umyj pomidorki, osusz i pokrój w plasterki
  • Obierz czosnek i drobno posiekaj
  • Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni i podsmaż połowę czosnku przez 1-2 minuty
  • Następnie dodaj szynkę, paprykę, pomidory, zioła i oliwki
  • Duś kilka minut a następnie dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia
  • Rozłoż makaron w formie oddzielając każde gniazdo papierem do pieczenia
  • Połowę gniazd wypełnij mieszanką prosciutto dodając na wierzch kawałki porwanej mozzarelli
  • Rozgrzej drugą łyżkę oliwy na patelni i podsmaż pozostały czosnek, dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej
  • Napełnij pozostałe gniazda mieszanką szpinakową
  • Wbij do każdej porcji szpinakowej po jednym jajku i posyp parmezanem
  • Tak przygotowane gniazda wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. Podawaj natychmiast
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszne są gniazdka w wersji z szynką!:) Z pewnością przygotuje je jeszcze nie raz:) te ze szpinakiem są takie sobie...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Juz znalazlam co z oliwkami:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a co z oliwkami??

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Swietnie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje. Tylko jak to przekładać,nakładać...może to być kłopotliwe...

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Świetny pomysł! Czy można użyć formy do pieczenia muffinek- oszczędziłoby to przygotowań z papierem? Posmarowałabym tylko boki masłem czosnkowym lub ziołowym :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                      Kopytka Piotra Kucharskiego

                      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                      Bifeki faszerowane serem feta

                      Kotlety po grecku

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                      Przepis 1017

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                      Najprostszy przepis na domową pizzę

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      Ryba w curry Przepis 15

                      Ryba w curry

                      Indie na talerzu

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                      Podany na delikatnym puree

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                      Efektowne i proste danie

                      tvnpix