zamknij

Maki Sushi

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Domowe japońskie sushi
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Maki Sushi
Autor: StockFood/AgencjaFree. Maki Sushi

Składniki

  • 60 g świeżego filetu z łososia
  • 5 cm kawałek ogórka
  • 1 arkusz nori (prasowane algi)
  • 150 g ugotowanego ryżu do sushi
  •  pasta wasabi
  •  sos sojowy
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Łososia umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
  • Ogórka obierz, usuń pestki łyżką i pokrój w podłużne paski.
  • Arkusz nori przekrój w poprzek na pół.
  • Wilgotnymi dłońmi rozłóż równomiernie połowę ryżu zostawiając u góry około 1cm marginesu.
  • Palcem rozprowadź podłużny pasek wasabi (do smaku) po środku ryżu, następnie nałóż łososia na wasabi.
  • Zwilż lekko marginesy wodą.
  • Zwijaj w rolkę od dołu, dociskaj krawędzie.
  • Przekrój ostrym nożem na 6 równych części.
  • Na drugiej części arkusza tak samo rozłóż ryż i wasabi.
  • Na wasabi ułóż paski ogórka i zwijaj w ten sam sposób co poprzednią rolkę.
  • Pokrój na 6 części. Podawaj z sosem sojowym.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A gdzie się podziała zaprawa do ryżu? Dobry smak sushi zależy przecież od sposobu przygotowania ryżu!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wielka bzdura z ta przyprawa,to jest sushi japonskie a nie polskie,wszystko jest prawidlowo,a jako przyprawa do sushi jest wasabi I soy sos!!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          tvnpix