zamknij

Maki Sushi

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Domowe japońskie sushi
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Maki Sushi
Autor: StockFood/AgencjaFree. Maki Sushi

Składniki

  • 60 g świeżego filetu z łososia
  • 5 cm kawałek ogórka
  • 1 arkusz nori (prasowane algi)
  • 150 g ugotowanego ryżu do sushi
  •  pasta wasabi
  •  sos sojowy
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Łososia umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
  • Ogórka obierz, usuń pestki łyżką i pokrój w podłużne paski.
  • Arkusz nori przekrój w poprzek na pół.
  • Wilgotnymi dłońmi rozłóż równomiernie połowę ryżu zostawiając u góry około 1cm marginesu.
  • Palcem rozprowadź podłużny pasek wasabi (do smaku) po środku ryżu, następnie nałóż łososia na wasabi.
  • Zwilż lekko marginesy wodą.
  • Zwijaj w rolkę od dołu, dociskaj krawędzie.
  • Przekrój ostrym nożem na 6 równych części.
  • Na drugiej części arkusza tak samo rozłóż ryż i wasabi.
  • Na wasabi ułóż paski ogórka i zwijaj w ten sam sposób co poprzednią rolkę.
  • Pokrój na 6 części. Podawaj z sosem sojowym.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A gdzie się podziała zaprawa do ryżu? Dobry smak sushi zależy przecież od sposobu przygotowania ryżu!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wielka bzdura z ta przyprawa,to jest sushi japonskie a nie polskie,wszystko jest prawidlowo,a jako przyprawa do sushi jest wasabi I soy sos!!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          tvnpix