zamknij

Maki Sushi

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Domowe japońskie sushi
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Maki Sushi
Autor: StockFood/AgencjaFree. Maki Sushi

Składniki

  • 60 g świeżego filetu z łososia
  • 5 cm kawałek ogórka
  • 1 arkusz nori (prasowane algi)
  • 150 g ugotowanego ryżu do sushi
  •  pasta wasabi
  •  sos sojowy
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Łososia umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
  • Ogórka obierz, usuń pestki łyżką i pokrój w podłużne paski.
  • Arkusz nori przekrój w poprzek na pół.
  • Wilgotnymi dłońmi rozłóż równomiernie połowę ryżu zostawiając u góry około 1cm marginesu.
  • Palcem rozprowadź podłużny pasek wasabi (do smaku) po środku ryżu, następnie nałóż łososia na wasabi.
  • Zwilż lekko marginesy wodą.
  • Zwijaj w rolkę od dołu, dociskaj krawędzie.
  • Przekrój ostrym nożem na 6 równych części.
  • Na drugiej części arkusza tak samo rozłóż ryż i wasabi.
  • Na wasabi ułóż paski ogórka i zwijaj w ten sam sposób co poprzednią rolkę.
  • Pokrój na 6 części. Podawaj z sosem sojowym.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A gdzie się podziała zaprawa do ryżu? Dobry smak sushi zależy przecież od sposobu przygotowania ryżu!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wielka bzdura z ta przyprawa,to jest sushi japonskie a nie polskie,wszystko jest prawidlowo,a jako przyprawa do sushi jest wasabi I soy sos!!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          tvnpix