zamknij

Maki Sushi

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Domowe japońskie sushi
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Maki Sushi
Autor: StockFood/AgencjaFree. Maki Sushi

Składniki

  • 60 g świeżego filetu z łososia
  • 5 cm kawałek ogórka
  • 1 arkusz nori (prasowane algi)
  • 150 g ugotowanego ryżu do sushi
  •  pasta wasabi
  •  sos sojowy
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Łososia umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
  • Ogórka obierz, usuń pestki łyżką i pokrój w podłużne paski.
  • Arkusz nori przekrój w poprzek na pół.
  • Wilgotnymi dłońmi rozłóż równomiernie połowę ryżu zostawiając u góry około 1cm marginesu.
  • Palcem rozprowadź podłużny pasek wasabi (do smaku) po środku ryżu, następnie nałóż łososia na wasabi.
  • Zwilż lekko marginesy wodą.
  • Zwijaj w rolkę od dołu, dociskaj krawędzie.
  • Przekrój ostrym nożem na 6 równych części.
  • Na drugiej części arkusza tak samo rozłóż ryż i wasabi.
  • Na wasabi ułóż paski ogórka i zwijaj w ten sam sposób co poprzednią rolkę.
  • Pokrój na 6 części. Podawaj z sosem sojowym.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A gdzie się podziała zaprawa do ryżu? Dobry smak sushi zależy przecież od sposobu przygotowania ryżu!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wielka bzdura z ta przyprawa,to jest sushi japonskie a nie polskie,wszystko jest prawidlowo,a jako przyprawa do sushi jest wasabi I soy sos!!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          tvnpix