zamknij

Makiełki

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Makowy makaron
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 500 g maku
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  •  sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g makaronu łazanki
  •  skórka starta z pomarańczy
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Mak zagotuj z mlekiem, gotuj 15 minut, wyłącz, przykryj i ostaw na 2 godziny.
  • Następnie odcedź i zmiel trzykrotnie w maszynce.
  • Rozpuść masło z miodem uważając by się nie przypaliło i wymieszaj z makiem.
  • Oddziel żółtka od białek.
  • Wymieszaj żółtka z makiem, sokiem z cytryny oraz dodaj skórkę startą z pomarańczy.
  • Ubij białka na sztywno razem z cukrem i wmieszaj do maku.
  • Ugotuj makaron, odcedź i wymieszaj z masą makową. Podawaj.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super przepis! Czy myślicie ze mak można potraktować blenderem? Kurczę, nie mam maszynki ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mozna kupić juz mak mielony

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          tvnpix