zamknij

Makiełki

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Makowy makaron
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 500 g maku
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  •  sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g makaronu łazanki
  •  skórka starta z pomarańczy
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Mak zagotuj z mlekiem, gotuj 15 minut, wyłącz, przykryj i ostaw na 2 godziny.
  • Następnie odcedź i zmiel trzykrotnie w maszynce.
  • Rozpuść masło z miodem uważając by się nie przypaliło i wymieszaj z makiem.
  • Oddziel żółtka od białek.
  • Wymieszaj żółtka z makiem, sokiem z cytryny oraz dodaj skórkę startą z pomarańczy.
  • Ubij białka na sztywno razem z cukrem i wmieszaj do maku.
  • Ugotuj makaron, odcedź i wymieszaj z masą makową. Podawaj.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super przepis! Czy myślicie ze mak można potraktować blenderem? Kurczę, nie mam maszynki ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mozna kupić juz mak mielony

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          tvnpix