Makowe bajaderki
Przepis
deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
pannamadzia
Idealne na Sylwestra!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 400g ciasteczek maślanych
- 300g masy makowej
- 1/2 szklanki mleka
- 50g masła
- 2 łyżki miodu
- + suchy mak (do obsypania)
0
1
Sposób przygotowania:
- Masło razem z mlekiem i miodem podgrzej w rondelku, aż do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Ciasteczka drobno pokrusz i wsyp do miski.
- Dodaj masę makową oraz ostudzone masło z miodem i mlekiem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aż do powstania jednolitej konsystencji. Do osobnej miseczki wsyp suchy mak. Z ciasteczkowej masy formuj kulki, obtocz je w maku i ułóż na tacce/blaszce. Tak przygotowane bajaderki wstaw do lodówki na minimum jedną godzinę, do schłodzenia.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.