zamknij

Makowe bajaderki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Idealne na Sylwestra!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: pannamadziaMakowe bajaderki

Składniki

  • 400g ciasteczek maślanych
  • 300g masy makowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50g masła
  • 2 łyżki miodu
  • + suchy mak (do obsypania)
0
1

Sposób przygotowania:

  • Masło razem z mlekiem i miodem podgrzej w rondelku, aż do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Ciasteczka drobno pokrusz i wsyp do miski.
  • Dodaj masę makową oraz ostudzone masło z miodem i mlekiem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aż do powstania jednolitej konsystencji. Do osobnej miseczki wsyp suchy mak. Z ciasteczkowej masy formuj kulki, obtocz je w maku i ułóż na tacce/blaszce. Tak przygotowane bajaderki wstaw do lodówki na minimum jedną godzinę, do schłodzenia.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix