zamknij

Makowiec

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zrób sam i ciesz się smakiem
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki letniego mleka
  •  Nadzienie:
  • 125 ml mleka
  • 20 g masła
  • 200 g ugotowanego i zmielonego maku
  • 200 g cukru
  • 10 g kakao
  •  starta skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryn, drobno posiekanej
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko
  •  rum
  •  bułka tarta
  • 50 g stopionego masła
  •  glazura:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
0
1

 

Sposób przygotowania:

Czas przygotowania: 45 minut

Czas oczekiwania: 1 godzina 30 minut

Czas pieczenia: 45 minut

  • Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody z łyżeczką cukru.
  • Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem i solą, utwórz kopiec, na środku zrób wgłębienie i umieść w nim drożdże, przysyp trochę mąką i odstawić na 15 minut.
  • Następnie dodaj pozostałe składniki na ciasto i ugnieć energicznie na gładkie ciasto.
  • Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe i suche miejsce na około 1 godzinę (ciasto powinno urosnąć dwukrotnie).
  • Następnie przygotuj masę makową. W rondelku zagrzej mleko z masłem, doprowadź do wrzenia, dodaj mak, cukier, kakao, startą skórkę z cytryny i cukier waniliowy.
  • Gotuj 5 minut , a następnie zdejmij z ognia.
  • Dodaj kandyzowane skórki, orzechy, rodzynki i cynamon. Wymieszaj i przestudź.
  • Białko ubij na sztywno i dodaj do masy.
  • Wlej trochę rumu do smaku. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj bułkę tartą.
  • Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 160C.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm.
  • Powierzchnię ciasta posmaruj roztopionym masłem i rozłóż masę makową.
  • Zwinąć w roladę i piec w piekarniku około 50 minut na złoty kolor.
  • Cukier puder wymieszaj z rumem i 1 łyżką ciepłej wody na błyszczącą i gładką masę.
  • Polej jeszcze ciepłą roladę, obsyp orzechami i odstaw do wystygnięcia.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix