zamknij

Makowiec

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zrób sam i ciesz się smakiem
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki letniego mleka
  •  Nadzienie:
  • 125 ml mleka
  • 20 g masła
  • 200 g ugotowanego i zmielonego maku
  • 200 g cukru
  • 10 g kakao
  •  starta skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryn, drobno posiekanej
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko
  •  rum
  •  bułka tarta
  • 50 g stopionego masła
  •  glazura:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
0
1

 

Sposób przygotowania:

Czas przygotowania: 45 minut

Czas oczekiwania: 1 godzina 30 minut

Czas pieczenia: 45 minut

  • Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody z łyżeczką cukru.
  • Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem i solą, utwórz kopiec, na środku zrób wgłębienie i umieść w nim drożdże, przysyp trochę mąką i odstawić na 15 minut.
  • Następnie dodaj pozostałe składniki na ciasto i ugnieć energicznie na gładkie ciasto.
  • Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe i suche miejsce na około 1 godzinę (ciasto powinno urosnąć dwukrotnie).
  • Następnie przygotuj masę makową. W rondelku zagrzej mleko z masłem, doprowadź do wrzenia, dodaj mak, cukier, kakao, startą skórkę z cytryny i cukier waniliowy.
  • Gotuj 5 minut , a następnie zdejmij z ognia.
  • Dodaj kandyzowane skórki, orzechy, rodzynki i cynamon. Wymieszaj i przestudź.
  • Białko ubij na sztywno i dodaj do masy.
  • Wlej trochę rumu do smaku. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj bułkę tartą.
  • Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 160C.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm.
  • Powierzchnię ciasta posmaruj roztopionym masłem i rozłóż masę makową.
  • Zwinąć w roladę i piec w piekarniku około 50 minut na złoty kolor.
  • Cukier puder wymieszaj z rumem i 1 łyżką ciepłej wody na błyszczącą i gładką masę.
  • Polej jeszcze ciepłą roladę, obsyp orzechami i odstaw do wystygnięcia.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix