zamknij

Makowiec

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zrób sam i ciesz się smakiem
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki letniego mleka
  •  Nadzienie:
  • 125 ml mleka
  • 20 g masła
  • 200 g ugotowanego i zmielonego maku
  • 200 g cukru
  • 10 g kakao
  •  starta skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryn, drobno posiekanej
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko
  •  rum
  •  bułka tarta
  • 50 g stopionego masła
  •  glazura:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
0
1

 

Sposób przygotowania:

Czas przygotowania: 45 minut

Czas oczekiwania: 1 godzina 30 minut

Czas pieczenia: 45 minut

  • Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody z łyżeczką cukru.
  • Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem i solą, utwórz kopiec, na środku zrób wgłębienie i umieść w nim drożdże, przysyp trochę mąką i odstawić na 15 minut.
  • Następnie dodaj pozostałe składniki na ciasto i ugnieć energicznie na gładkie ciasto.
  • Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe i suche miejsce na około 1 godzinę (ciasto powinno urosnąć dwukrotnie).
  • Następnie przygotuj masę makową. W rondelku zagrzej mleko z masłem, doprowadź do wrzenia, dodaj mak, cukier, kakao, startą skórkę z cytryny i cukier waniliowy.
  • Gotuj 5 minut , a następnie zdejmij z ognia.
  • Dodaj kandyzowane skórki, orzechy, rodzynki i cynamon. Wymieszaj i przestudź.
  • Białko ubij na sztywno i dodaj do masy.
  • Wlej trochę rumu do smaku. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj bułkę tartą.
  • Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 160C.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm.
  • Powierzchnię ciasta posmaruj roztopionym masłem i rozłóż masę makową.
  • Zwinąć w roladę i piec w piekarniku około 50 minut na złoty kolor.
  • Cukier puder wymieszaj z rumem i 1 łyżką ciepłej wody na błyszczącą i gładką masę.
  • Polej jeszcze ciepłą roladę, obsyp orzechami i odstaw do wystygnięcia.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix