zamknij

Makowiec

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zrób sam i ciesz się smakiem
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki letniego mleka
  •  Nadzienie:
  • 125 ml mleka
  • 20 g masła
  • 200 g ugotowanego i zmielonego maku
  • 200 g cukru
  • 10 g kakao
  •  starta skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryn, drobno posiekanej
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko
  •  rum
  •  bułka tarta
  • 50 g stopionego masła
  •  glazura:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
0
1

 

Sposób przygotowania:

Czas przygotowania: 45 minut

Czas oczekiwania: 1 godzina 30 minut

Czas pieczenia: 45 minut

  • Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody z łyżeczką cukru.
  • Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem i solą, utwórz kopiec, na środku zrób wgłębienie i umieść w nim drożdże, przysyp trochę mąką i odstawić na 15 minut.
  • Następnie dodaj pozostałe składniki na ciasto i ugnieć energicznie na gładkie ciasto.
  • Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe i suche miejsce na około 1 godzinę (ciasto powinno urosnąć dwukrotnie).
  • Następnie przygotuj masę makową. W rondelku zagrzej mleko z masłem, doprowadź do wrzenia, dodaj mak, cukier, kakao, startą skórkę z cytryny i cukier waniliowy.
  • Gotuj 5 minut , a następnie zdejmij z ognia.
  • Dodaj kandyzowane skórki, orzechy, rodzynki i cynamon. Wymieszaj i przestudź.
  • Białko ubij na sztywno i dodaj do masy.
  • Wlej trochę rumu do smaku. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj bułkę tartą.
  • Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 160C.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm.
  • Powierzchnię ciasta posmaruj roztopionym masłem i rozłóż masę makową.
  • Zwinąć w roladę i piec w piekarniku około 50 minut na złoty kolor.
  • Cukier puder wymieszaj z rumem i 1 łyżką ciepłej wody na błyszczącą i gładką masę.
  • Polej jeszcze ciepłą roladę, obsyp orzechami i odstaw do wystygnięcia.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix