zamknij

Makowiec

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Makowiec to najpopularniesze ciasto na Boże Narodzenie
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
16komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 arkusze papier do pieczenia
  • do dekoracji kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub mocnego alkoholu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki  oleju
  • • 2 małe opakowania cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych
  • 6 jajek
  • 150 g masła
  • 180 ml mleka
0
35

Sposób wykonania:

Ciasto drożdżowe - 3 strucle:

Świeże drożdże rozpuść z cukrem oraz letnim mlekiem, odstaw na około 15 minut. Jeżeli używasz suchych drożdży, dodaj je od razu do mąki.
Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj 6 żółtek, olej, sól, cukier waniliowy i alkohol (spirytus, wódka, rum lub amaretto). Białka zostaw do posmarowania ciasta i masy makowej.
Na wolnym ogniu rozpuść masło, odstaw do wystudzenia. Wyrabiaj ciasto, pod koniec stopniowo dodawaj rozpuszczony tłuszcz. Przykryj ciasto bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 – 90 minut. Ubij 4 białka na sztywną pianę i dodawaj powoli do masy makowej, delikatnie mieszając.

Sprawdź nasz przepis na masę makową!

Kiedy ciasto drożdżowe już wyrośnie, podziel je na 3 części, każdą z nich rozwałkuj na placek w kształcie prostokąta, najdłuższy bok nie powinien być dłuższy niż blacha, na której makowiec będzie pieczony. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, podsyp je mąką, aby nie kleiło się do rąk. Posmaruj rozwałkowane ciasto pozostałym białkiem, żeby strucla się nie rozwarstwiła podczas pieczenia, następnie posmaruj masą makową, zostaw trochę wolnego miejsca, nie nakładaj masy, aż po brzegi. Zwiń ciasto w roladę, końce makowca podłóż pod spód. Aby makowiec nie pękł podczas pieczenia, zawiń każdą roladę w papier do pieczenia posmarowany delikatnie olejem, nie zakrywaj boków.  
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 - 190 stopni. Piecz przez około 30 - 40 minut. Wyjmij makowce z piekarnika. Jak strucle ostygną, udekoruj je lukrem i skórką pomarańczową.

Sposób przygotowania:

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru wymieszaj z 2-3 łyżkami gorącej wody, rozetrzyj na gładką, jednolitą masę. Polej ciasto lukrem.

Zainspiruj nas

Komentarze (16)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

sprubuje zobacze czy sie uda
lusia

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      super przepis . Wyszło idealnie . Mój najlepszy ( jak do tej pory ) zawijany makowiec .

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          KarolinaW

          Dobrze wiedzieć o tym topionym masełku! zaraz biegnę do kuchni, to moje pierwsze spotkanie z makowcem, dam znać czy się udało :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Aj, nie poszło... Makowiec jest smaczny ale chyba nie dość dobrze go zawinęłam i lekko rozszedł się na boki, wyszły płaskie gnieciuchy.... :( Ale z lukrem wszystko się zje :P

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  za mało maku ja piekę makowce ale z małą ilością ciasta i wtedy dopiero jest okey

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Aby mak nie odstawał od ciasta, trzeba je posmarować roztopionym masłem!!!!!Można też do masy makowej dodać trochę rozczynu, wtedy masa urośnie razem z ciastem i będzie bardzo pulchna.To są stare sposoby naszych Mam i Babć!!!!!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Cześć a mi pod górą zrobiło sie puste miejsce jakby dach i odstaje, co zrobiłem nie tak, ale w smaku dobry :), i lukier, wyszedł jakiś taki szklisty nie gładki i gęsty i się kruszył, proszę o radę jak moge to poprawić ?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Zamiast wody użyj amaretto :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Bardzo dobry przepis ciasto wyszło pyszne :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      zrobiłam, wyszły, tylko każdy jakby z innej piekarni choć wszystkie razem się piekły ;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          moje też :)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              W przepisie nie pisze ile maku trzeba dać...

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  ja kupiłam gotową masę makową :)

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      2 lużki

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                                          Deser z mrożonych truskawek

                                                          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                                          Kaczka pływaczka Przepis 30

                                                          Kaczka pływaczka

                                                          Kaczka i ziemniaki na słodko

                                                          Harira by Joseph Seeletso
                                                          Przepis 61

                                                          Harira by Joseph Seeletso

                                                          Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                                          Przysmak młodości Przepis 137

                                                          Przysmak młodości

                                                          Kanapka idealna!

                                                          Śledzie Kasi Klich
                                                          Przepis 34

                                                          Śledzie Kasi Klich

                                                          Śledź o korzennym posmaku

                                                          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                                          Kotlety mielone na ostro

                                                          Nowa wersja znanego dania

                                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                                          Kotlety po grecku

                                                          Wiśniowy drift Przepis 102

                                                          Wiśniowy drift

                                                          Sernik z sosem wiśniowym

                                                          tvnpix