zamknij

Makowiec na kruchym spodzie

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Szybkie i efektowne ciasto
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Makowiec na kruchym spodzie
Autor: DDTVN Świąteczne przepisy Ani Starmach

Składniki

  • Na ciasto:
  • 300 g  mąki
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Na masę:
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ucieranej róży z cukrem
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g mielonego maku
0
2

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i wstaw do lodówki.
  • Mak zagotuj w mleku, odcedź, rozpuść mało dodaj do niego mak, pokrojone bakalie, miód, cukier, róże, wymieszaj, podgrzewaj.
  • Do ostudzonej masy dodaj żółtka a potem ubite białka.
  • Ciasto rozwałkuj przełóż do formy na wysoką tarte, wyłóż masą makową, a z resztek ciasta zrób dekoracje: wytnij np. gwiazdki, choinki, serduszka i umieść je na maku.
  • Zapiekaj około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix