zamknij

Makowiec na kruchym spodzie

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Szybkie i efektowne ciasto
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Makowiec na kruchym spodzie
Autor: DDTVN Świąteczne przepisy Ani Starmach

Składniki

  • Na ciasto:
  • 300 g  mąki
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Na masę:
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ucieranej róży z cukrem
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g mielonego maku
0
2

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i wstaw do lodówki.
  • Mak zagotuj w mleku, odcedź, rozpuść mało dodaj do niego mak, pokrojone bakalie, miód, cukier, róże, wymieszaj, podgrzewaj.
  • Do ostudzonej masy dodaj żółtka a potem ubite białka.
  • Ciasto rozwałkuj przełóż do formy na wysoką tarte, wyłóż masą makową, a z resztek ciasta zrób dekoracje: wytnij np. gwiazdki, choinki, serduszka i umieść je na maku.
  • Zapiekaj około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix