zamknij

Manty

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Wschodnie pierogi
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio)Manty

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 500 g mąki
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  •  na farsz:
  • 1 kg baraniny
  • 1/2 kg cebuli
  •  pieprz mielony
  • 100 g tłuszczu baraniny (zwiększa soczystość)
0
2

Sposób przygotowania:

Naczynie do przygotowania: mantowarka (tradycyjne) lub parowarka.

 

  • Farsz: Mięso baraniny przepuść przez maszynkę do mięsa.
  • Cebulę pokrój na drobną kostkę i posól.
  • Do wszystkiego dodaj tłuszcz, który nada soczystości mantom i wymieszaj.
  • Ciasto: Mąkę, jajko i sól wymieszaj w misce.
  • Dodaj wodę i wymieszaj tak, aby ciasto stało się twarde i sformuj dużą kulę, a następnie zostaw je pod przykryciem na 40 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na duże, bardzo cienkie plastry o grubości ok milimetra.
  • Wytnij z niego kwadraty na ok. 10 na 10 cm. Farsz dopraw pieprzem.
  • Na każdy kwadrat połóż łyżkę stołową farszu.
  • Złap dwa równoległe brzegi kwadratu i zlep ich po środku.
  • Dwa pozostałe brzegi również podnieś i zlep końcówki ich między sobą.
  • Brzegi i powierzchnię mantowarki i parowarki wymaż delikatnie olejem roślinnym, tak aby manty nie przykleiły się do powierzchni, ale jednocześnie nie pływały w oleju.
  • Do parowarki wstaw wodę i przygotowuje manty od 30 do 40 minut (im większy wyjdą tym dłużej trzeba gotować).
  • Podawaj je można ze śmietaną lub z ostrymi sosami typu adżika.

* sos adżika (Adjika) to najpopularniejszy sos gruziński, przygotowywany z czerwonej papryki z czosnkiem, kolendrą, cebulą oraz szczyptą przypraw, jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego typu potraw mięsnych, sosów jak i zup. Jest wyjątkowo pikantny, posiada bardzo gęstą konsystencję.


Przepis zrealizowany w restauracji Klukovka w Warszawie (Ul. Jana Pawła II 45a lok. 46)

Manty
Autor: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio) Manty
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a jak ktoś nie ma specjalistycznego sprzętu to już nie ma jak zrobić w domu mant :(?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      tvnpix