zamknij

Manty

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Wschodnie pierogi
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio)Manty

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 500 g mąki
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  •  na farsz:
  • 1 kg baraniny
  • 1/2 kg cebuli
  •  pieprz mielony
  • 100 g tłuszczu baraniny (zwiększa soczystość)
0
2

Sposób przygotowania:

Naczynie do przygotowania: mantowarka (tradycyjne) lub parowarka.

 

  • Farsz: Mięso baraniny przepuść przez maszynkę do mięsa.
  • Cebulę pokrój na drobną kostkę i posól.
  • Do wszystkiego dodaj tłuszcz, który nada soczystości mantom i wymieszaj.
  • Ciasto: Mąkę, jajko i sól wymieszaj w misce.
  • Dodaj wodę i wymieszaj tak, aby ciasto stało się twarde i sformuj dużą kulę, a następnie zostaw je pod przykryciem na 40 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na duże, bardzo cienkie plastry o grubości ok milimetra.
  • Wytnij z niego kwadraty na ok. 10 na 10 cm. Farsz dopraw pieprzem.
  • Na każdy kwadrat połóż łyżkę stołową farszu.
  • Złap dwa równoległe brzegi kwadratu i zlep ich po środku.
  • Dwa pozostałe brzegi również podnieś i zlep końcówki ich między sobą.
  • Brzegi i powierzchnię mantowarki i parowarki wymaż delikatnie olejem roślinnym, tak aby manty nie przykleiły się do powierzchni, ale jednocześnie nie pływały w oleju.
  • Do parowarki wstaw wodę i przygotowuje manty od 30 do 40 minut (im większy wyjdą tym dłużej trzeba gotować).
  • Podawaj je można ze śmietaną lub z ostrymi sosami typu adżika.

* sos adżika (Adjika) to najpopularniejszy sos gruziński, przygotowywany z czerwonej papryki z czosnkiem, kolendrą, cebulą oraz szczyptą przypraw, jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego typu potraw mięsnych, sosów jak i zup. Jest wyjątkowo pikantny, posiada bardzo gęstą konsystencję.


Przepis zrealizowany w restauracji Klukovka w Warszawie (Ul. Jana Pawła II 45a lok. 46)

Manty
Autor: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio) Manty
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a jak ktoś nie ma specjalistycznego sprzętu to już nie ma jak zrobić w domu mant :(?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      tvnpix