zamknij

Manty

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Wschodnie pierogi
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio)Manty

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 500 g mąki
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  •  na farsz:
  • 1 kg baraniny
  • 1/2 kg cebuli
  •  pieprz mielony
  • 100 g tłuszczu baraniny (zwiększa soczystość)
0
2

Sposób przygotowania:

Naczynie do przygotowania: mantowarka (tradycyjne) lub parowarka.

 

  • Farsz: Mięso baraniny przepuść przez maszynkę do mięsa.
  • Cebulę pokrój na drobną kostkę i posól.
  • Do wszystkiego dodaj tłuszcz, który nada soczystości mantom i wymieszaj.
  • Ciasto: Mąkę, jajko i sól wymieszaj w misce.
  • Dodaj wodę i wymieszaj tak, aby ciasto stało się twarde i sformuj dużą kulę, a następnie zostaw je pod przykryciem na 40 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na duże, bardzo cienkie plastry o grubości ok milimetra.
  • Wytnij z niego kwadraty na ok. 10 na 10 cm. Farsz dopraw pieprzem.
  • Na każdy kwadrat połóż łyżkę stołową farszu.
  • Złap dwa równoległe brzegi kwadratu i zlep ich po środku.
  • Dwa pozostałe brzegi również podnieś i zlep końcówki ich między sobą.
  • Brzegi i powierzchnię mantowarki i parowarki wymaż delikatnie olejem roślinnym, tak aby manty nie przykleiły się do powierzchni, ale jednocześnie nie pływały w oleju.
  • Do parowarki wstaw wodę i przygotowuje manty od 30 do 40 minut (im większy wyjdą tym dłużej trzeba gotować).
  • Podawaj je można ze śmietaną lub z ostrymi sosami typu adżika.

* sos adżika (Adjika) to najpopularniejszy sos gruziński, przygotowywany z czerwonej papryki z czosnkiem, kolendrą, cebulą oraz szczyptą przypraw, jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego typu potraw mięsnych, sosów jak i zup. Jest wyjątkowo pikantny, posiada bardzo gęstą konsystencję.


Przepis zrealizowany w restauracji Klukovka w Warszawie (Ul. Jana Pawła II 45a lok. 46)

Manty
Autor: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio) Manty
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a jak ktoś nie ma specjalistycznego sprzętu to już nie ma jak zrobić w domu mant :(?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      tvnpix