zamknij

Manty

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Wschodnie pierogi
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio)Manty

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 500 g mąki
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  •  na farsz:
  • 1 kg baraniny
  • 1/2 kg cebuli
  •  pieprz mielony
  • 100 g tłuszczu baraniny (zwiększa soczystość)
0
2

Sposób przygotowania:

Naczynie do przygotowania: mantowarka (tradycyjne) lub parowarka.

 

  • Farsz: Mięso baraniny przepuść przez maszynkę do mięsa.
  • Cebulę pokrój na drobną kostkę i posól.
  • Do wszystkiego dodaj tłuszcz, który nada soczystości mantom i wymieszaj.
  • Ciasto: Mąkę, jajko i sól wymieszaj w misce.
  • Dodaj wodę i wymieszaj tak, aby ciasto stało się twarde i sformuj dużą kulę, a następnie zostaw je pod przykryciem na 40 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na duże, bardzo cienkie plastry o grubości ok milimetra.
  • Wytnij z niego kwadraty na ok. 10 na 10 cm. Farsz dopraw pieprzem.
  • Na każdy kwadrat połóż łyżkę stołową farszu.
  • Złap dwa równoległe brzegi kwadratu i zlep ich po środku.
  • Dwa pozostałe brzegi również podnieś i zlep końcówki ich między sobą.
  • Brzegi i powierzchnię mantowarki i parowarki wymaż delikatnie olejem roślinnym, tak aby manty nie przykleiły się do powierzchni, ale jednocześnie nie pływały w oleju.
  • Do parowarki wstaw wodę i przygotowuje manty od 30 do 40 minut (im większy wyjdą tym dłużej trzeba gotować).
  • Podawaj je można ze śmietaną lub z ostrymi sosami typu adżika.

* sos adżika (Adjika) to najpopularniejszy sos gruziński, przygotowywany z czerwonej papryki z czosnkiem, kolendrą, cebulą oraz szczyptą przypraw, jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego typu potraw mięsnych, sosów jak i zup. Jest wyjątkowo pikantny, posiada bardzo gęstą konsystencję.


Przepis zrealizowany w restauracji Klukovka w Warszawie (Ul. Jana Pawła II 45a lok. 46)

Manty
Autor: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio) Manty
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a jak ktoś nie ma specjalistycznego sprzętu to już nie ma jak zrobić w domu mant :(?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      tvnpix