zamknij

Markizy orzechowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dobra alternatywa dla makowca
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSorzechowe markizy duze

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 60 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g czekolady deserowej
  • 3 - 4 łyżki śmietanki 36%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
0
13

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj jajko, masło (120 g), cukier i mielone orzechy (70 g). Przesiekaj całość nożem, a następnie wyrabiaj ciasto dłońmi. Włóż przykryte do lodówki na 30 minut. Śmietanę kremówkę podgrzej dodaj połamaną drobno czekoladę (deserową), nie gotuj, mieszaj delikatnie by czekolada się rozpuściła. Wsyp zmielone orzechy (120 g) i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj, za pomocą 2 okrągłych foremek: o mniejszej i większej średnicy wycinaj duże kółka, a następnie w środku dużego wycinaj mniejsze. Tak powstałe "pierścienie" z ciasta wykładaj na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Małe kółeczka możesz na nowo wmieszać do ciasta i po rozwałkowaniu wykrawać znów tylko "pierścienie" do pieczenia, albo wykładać małe kółka na blaszce i tworzyć ciastka o innej formie niż pierścień. Po ostudzeniu delikatnie smarować ciastka nadzieniem, a następnie polać czekolada (gorzką) rozpuszczoną z masłem i śmietana i posypać siekanymi orzechami.



Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

nawet dobre, ale co z tym jajkiem?!
;0

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Brak jajka w przepisie oraz ile śmietanki do nadzienia orzechowego

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          To danie moze byc pyszne... kopiuje szybko przepis i biore sie do pracy :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

              Kolorowa samba warzywna

              Zdrowe i pyszne danie

              Champion cyklistów Przepis 16

              Champion cyklistów

              Niebanalna szarlotka

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

              Pomidorki z karmelem i lodami

              Deserowa wersja pomidora

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

              Kopytka Piotra Kucharskiego

              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

              Śledzie Kasi Klich
              Przepis 34

              Śledzie Kasi Klich

              Śledź o korzennym posmaku

              tvnpix