zamknij

Marokańska hreczka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | soczewica Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
monmonmon
Autor przepisu:
Hreczka czyli kasza z gryki
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: monmonmonMarokańska hreczka

Składniki

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • tyle co kaszy soczewicy czerwonej
  • trzy plasterki ananasa z puszki lub świeżego
  • mała garstka rodzynek
  • trzy łyżki stołowe cieciorki z puszki
  • trzy łyżki stołowe śmietany 12%
  • garstka mięty świeżej
  • płaska łyżeczka kolendry w ziarnach
  • płaska łyżeczka papryki ostrej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka imbiru
  • płaska łyżeczka rozmarynu suszonego
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • do przybrania pomidorki koktailowe
0
1

Sposób przygotowania:

  • Kaszę i soczewicę ugotuj. W tym czasie na dużej patelni rozgrzej olej i usmaż ananasa. Ważne, żeby ananas był pokrojony dosyć drobno. Ananasa ma być tyle, żeby luźno leżał na dnie, nie więcej.
  • Dorzuć trzy łyżki stołowe cieciorki bez zalewy. Następnie dorzuć ugotowaną soczewice i kaszę oraz wrzuć małą garstkę rodzynek.
  • Dopraw trzema łyżkami śmietany i posyp przyprawami (po jednej płaskiej łyżeczce każdej z nich), oraz w ostatniej fazie porwaną świeżą miętę (garstka). Przełóż wszystko do miseczki i gotowe. Można dorzucić tu także smażone mięso wołowego pokrojone w kosteczkę.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix