zamknij

Marokańska hreczka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | soczewica Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
monmonmon
Autor przepisu:
Hreczka czyli kasza z gryki
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: monmonmonMarokańska hreczka

Składniki

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • tyle co kaszy soczewicy czerwonej
  • trzy plasterki ananasa z puszki lub świeżego
  • mała garstka rodzynek
  • trzy łyżki stołowe cieciorki z puszki
  • trzy łyżki stołowe śmietany 12%
  • garstka mięty świeżej
  • płaska łyżeczka kolendry w ziarnach
  • płaska łyżeczka papryki ostrej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka imbiru
  • płaska łyżeczka rozmarynu suszonego
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • do przybrania pomidorki koktailowe
0
1

Sposób przygotowania:

  • Kaszę i soczewicę ugotuj. W tym czasie na dużej patelni rozgrzej olej i usmaż ananasa. Ważne, żeby ananas był pokrojony dosyć drobno. Ananasa ma być tyle, żeby luźno leżał na dnie, nie więcej.
  • Dorzuć trzy łyżki stołowe cieciorki bez zalewy. Następnie dorzuć ugotowaną soczewice i kaszę oraz wrzuć małą garstkę rodzynek.
  • Dopraw trzema łyżkami śmietany i posyp przyprawami (po jednej płaskiej łyżeczce każdej z nich), oraz w ostatniej fazie porwaną świeżą miętę (garstka). Przełóż wszystko do miseczki i gotowe. Można dorzucić tu także smażone mięso wołowego pokrojone w kosteczkę.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix