Marokańska hreczka
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | soczewica Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu:
monmonmon
Hreczka czyli kasza z gryki
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- tyle co kaszy soczewicy czerwonej
- trzy plasterki ananasa z puszki lub świeżego
- mała garstka rodzynek
- trzy łyżki stołowe cieciorki z puszki
- trzy łyżki stołowe śmietany 12%
- garstka mięty świeżej
- płaska łyżeczka kolendry w ziarnach
- płaska łyżeczka papryki ostrej
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka imbiru
- płaska łyżeczka rozmarynu suszonego
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- do przybrania pomidorki koktailowe
0
1
Sposób przygotowania:
- Kaszę i soczewicę ugotuj. W tym czasie na dużej patelni rozgrzej olej i usmaż ananasa. Ważne, żeby ananas był pokrojony dosyć drobno. Ananasa ma być tyle, żeby luźno leżał na dnie, nie więcej.
- Dorzuć trzy łyżki stołowe cieciorki bez zalewy. Następnie dorzuć ugotowaną soczewice i kaszę oraz wrzuć małą garstkę rodzynek.
- Dopraw trzema łyżkami śmietany i posyp przyprawami (po jednej płaskiej łyżeczce każdej z nich), oraz w ostatniej fazie porwaną świeżą miętę (garstka). Przełóż wszystko do miseczki i gotowe. Można dorzucić tu także smażone mięso wołowego pokrojone w kosteczkę.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.