zamknij

Marokańska hreczka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | soczewica Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
monmonmon
Autor przepisu:
Hreczka czyli kasza z gryki
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: monmonmonMarokańska hreczka

Składniki

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • tyle co kaszy soczewicy czerwonej
  • trzy plasterki ananasa z puszki lub świeżego
  • mała garstka rodzynek
  • trzy łyżki stołowe cieciorki z puszki
  • trzy łyżki stołowe śmietany 12%
  • garstka mięty świeżej
  • płaska łyżeczka kolendry w ziarnach
  • płaska łyżeczka papryki ostrej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka imbiru
  • płaska łyżeczka rozmarynu suszonego
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • do przybrania pomidorki koktailowe
0
1

Sposób przygotowania:

  • Kaszę i soczewicę ugotuj. W tym czasie na dużej patelni rozgrzej olej i usmaż ananasa. Ważne, żeby ananas był pokrojony dosyć drobno. Ananasa ma być tyle, żeby luźno leżał na dnie, nie więcej.
  • Dorzuć trzy łyżki stołowe cieciorki bez zalewy. Następnie dorzuć ugotowaną soczewice i kaszę oraz wrzuć małą garstkę rodzynek.
  • Dopraw trzema łyżkami śmietany i posyp przyprawami (po jednej płaskiej łyżeczce każdej z nich), oraz w ostatniej fazie porwaną świeżą miętę (garstka). Przełóż wszystko do miseczki i gotowe. Można dorzucić tu także smażone mięso wołowego pokrojone w kosteczkę.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix