zamknij

Marynowana wołowina

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczna wołowina, palce lizać!
Ugotowałem to!17
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy

Składniki

  • 1 marchew
  • ¼ selera
  • 2 cebule
  • ziaren jałowca 1 łyżeczka
  • ok. 750ml  czerwonego wytrawnego wina
  • 200ml czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 50 g cukru
  • 1 kg mięsa wołowego, np. łopatki
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki syropu z buraków cukrowych
0
2

Sposób przygotowania:

Obierz marchewki i seler, a następnie pokrój w dość spore kawałki, 2x2cm. Obierz cebulę i pokrój w sporą kostkę. Rozgnieć nożem jagody jałowca. Przełóż pokrojone warzywa do garnka, zalej winem, octem i odrobiną wody. Dodaj jagody jałowca, pieprz, liście laurowe i cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Mięso umyj, osusz i włóż do chłodnej marynaty. Wstaw do lodówki na 2-3 dni. Następnie wyjmij mięso z marynaty, wysusz przy pomocy papierowego ręcznika. Przecedź marynatę, odlewając płyn do miski. Oprósz mięso solą i pieprzem, a następnie smaż na rozpuszczonym maśle ze wszystkich stron aż zbrązowieje.

W oddzielnym garnku usmaż odcedzone warzywa z wywaru. Po kilku minutach dodaj do nich koncentrat pomidorowy i dokładnie zamieszaj. Zalej warzywa odcedzonym wywarem, a następnie dodaj usmażone mięso. Nałóż pokrywkę i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piecz przez ok. 3 godziny, przekręcając mięso co ok. 30 minut.

Gotową pieczeń zawiń w folię aluminiową i odstaw na kilka minut, by odpoczęła. W międzyczasie przelej sos z pieczenia razem z warzywami i przecedź przez sito, przecierając warzywa. Sos zagęść w miarę potrzeby mąką lub masłem. Dopraw solą i pieprzem. Gotową pieczeń podawaj pokrojoną w plastry z sosem z dodatkiem kopytek i czerwonej kapusty.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix