Marynowana wołowina
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- 1 marchew
- ¼ selera
- 2 cebule
- ziaren jałowca 1 łyżeczka
- ok. 750ml czerwonego wytrawnego wina
- 200ml czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 50 g cukru
- 1 kg mięsa wołowego, np. łopatki
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki masła do smażenia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki syropu z buraków cukrowych
Sposób przygotowania:
Obierz marchewki i seler, a następnie pokrój w dość spore kawałki, 2x2cm. Obierz cebulę i pokrój w sporą kostkę. Rozgnieć nożem jagody jałowca. Przełóż pokrojone warzywa do garnka, zalej winem, octem i odrobiną wody. Dodaj jagody jałowca, pieprz, liście laurowe i cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Mięso umyj, osusz i włóż do chłodnej marynaty. Wstaw do lodówki na 2-3 dni. Następnie wyjmij mięso z marynaty, wysusz przy pomocy papierowego ręcznika. Przecedź marynatę, odlewając płyn do miski. Oprósz mięso solą i pieprzem, a następnie smaż na rozpuszczonym maśle ze wszystkich stron aż zbrązowieje.
W oddzielnym garnku usmaż odcedzone warzywa z wywaru. Po kilku minutach dodaj do nich koncentrat pomidorowy i dokładnie zamieszaj. Zalej warzywa odcedzonym wywarem, a następnie dodaj usmażone mięso. Nałóż pokrywkę i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piecz przez ok. 3 godziny, przekręcając mięso co ok. 30 minut.
Gotową pieczeń zawiń w folię aluminiową i odstaw na kilka minut, by odpoczęła. W międzyczasie przelej sos z pieczenia razem z warzywami i przecedź przez sito, przecierając warzywa. Sos zagęść w miarę potrzeby mąką lub masłem. Dopraw solą i pieprzem. Gotową pieczeń podawaj pokrojoną w plastry z sosem z dodatkiem kopytek i czerwonej kapusty.