zamknij

Marynowana wołowina

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczna wołowina, palce lizać!
Ugotowałem to!17
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 1 marchew
  • ¼ selera
  • 2 cebule
  • ziaren jałowca 1 łyżeczka
  • ok. 750ml  czerwonego wytrawnego wina
  • 200ml czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 50 g cukru
  • 1 kg mięsa wołowego, np. łopatki
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki syropu z buraków cukrowych
0
2

Sposób przygotowania:

Obierz marchewki i seler, a następnie pokrój w dość spore kawałki, 2x2cm. Obierz cebulę i pokrój w sporą kostkę. Rozgnieć nożem jagody jałowca. Przełóż pokrojone warzywa do garnka, zalej winem, octem i odrobiną wody. Dodaj jagody jałowca, pieprz, liście laurowe i cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Mięso umyj, osusz i włóż do chłodnej marynaty. Wstaw do lodówki na 2-3 dni. Następnie wyjmij mięso z marynaty, wysusz przy pomocy papierowego ręcznika. Przecedź marynatę, odlewając płyn do miski. Oprósz mięso solą i pieprzem, a następnie smaż na rozpuszczonym maśle ze wszystkich stron aż zbrązowieje.

W oddzielnym garnku usmaż odcedzone warzywa z wywaru. Po kilku minutach dodaj do nich koncentrat pomidorowy i dokładnie zamieszaj. Zalej warzywa odcedzonym wywarem, a następnie dodaj usmażone mięso. Nałóż pokrywkę i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piecz przez ok. 3 godziny, przekręcając mięso co ok. 30 minut.

Gotową pieczeń zawiń w folię aluminiową i odstaw na kilka minut, by odpoczęła. W międzyczasie przelej sos z pieczenia razem z warzywami i przecedź przez sito, przecierając warzywa. Sos zagęść w miarę potrzeby mąką lub masłem. Dopraw solą i pieprzem. Gotową pieczeń podawaj pokrojoną w plastry z sosem z dodatkiem kopytek i czerwonej kapusty.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix