zamknij

Marynowana wołowina

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczna wołowina, palce lizać!
Ugotowałem to!17
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 1 marchew
  • ¼ selera
  • 2 cebule
  • ziaren jałowca 1 łyżeczka
  • ok. 750ml  czerwonego wytrawnego wina
  • 200ml czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 50 g cukru
  • 1 kg mięsa wołowego, np. łopatki
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki syropu z buraków cukrowych
0
2

Sposób przygotowania:

Obierz marchewki i seler, a następnie pokrój w dość spore kawałki, 2x2cm. Obierz cebulę i pokrój w sporą kostkę. Rozgnieć nożem jagody jałowca. Przełóż pokrojone warzywa do garnka, zalej winem, octem i odrobiną wody. Dodaj jagody jałowca, pieprz, liście laurowe i cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Mięso umyj, osusz i włóż do chłodnej marynaty. Wstaw do lodówki na 2-3 dni. Następnie wyjmij mięso z marynaty, wysusz przy pomocy papierowego ręcznika. Przecedź marynatę, odlewając płyn do miski. Oprósz mięso solą i pieprzem, a następnie smaż na rozpuszczonym maśle ze wszystkich stron aż zbrązowieje.

W oddzielnym garnku usmaż odcedzone warzywa z wywaru. Po kilku minutach dodaj do nich koncentrat pomidorowy i dokładnie zamieszaj. Zalej warzywa odcedzonym wywarem, a następnie dodaj usmażone mięso. Nałóż pokrywkę i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piecz przez ok. 3 godziny, przekręcając mięso co ok. 30 minut.

Gotową pieczeń zawiń w folię aluminiową i odstaw na kilka minut, by odpoczęła. W międzyczasie przelej sos z pieczenia razem z warzywami i przecedź przez sito, przecierając warzywa. Sos zagęść w miarę potrzeby mąką lub masłem. Dopraw solą i pieprzem. Gotową pieczeń podawaj pokrojoną w plastry z sosem z dodatkiem kopytek i czerwonej kapusty.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix