zamknij

Marynowane krewetki z trawą cytrynową

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tłuczkiem w trawę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: materiały promocyjne/HyattMarynowane krewetki z czerwoną salsą i trawą cytrynową

Składniki

  • 8 krewetek królewskich bez głowy
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ główki czosnku
  • 2 chili czerwone
  • 0,06 l oliwy z oliwek
  • 1  czerwona cebula
  • ½ sztuki papryki czerwonej
  • 1 pomidor
  •  sól, cukier, pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Obrać i oczyścić krewetki.
  • Rozbić tłuczkiem trawę cytrynową i przeciąć jedną czerwoną papryczkę chili w pół.
  • Wymieszać w misce krewetki z przyprawami  i marynować je przez 12 godzin.
  • Następnie smażyć na gorącej patelni, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Obrać czerwoną cebulą i pomidora. Wyjąć nasiona z drugiej papryki i z chilli, a następnie pokroić wszystkie warzywa w drobną kostkę.
  • Smażyć wszystko na patelni i doprawić solą, cukrem, pieprzem do smaku.
  • Położyć krewetki na talerzu z dodatkiem sałaty i polać czerwową salsą

***
Autorem przepisu jest Volker Muehrer, szef kuchni restauracji Venti-tre w hotelu Hyatt w Warszawie. Stworzył wyjątkowe kobiece menu „Zdrowa Równowaga”, które oferuje wybór lekkich dań przygotowanych ze zdrowych, najwyższej jakości składników.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix