Marynowane krewetki z trawą cytrynową
Przepis
przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcjiTłuczkiem w trawę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 8 krewetek królewskich bez głowy
- 2 źdźbła trawy cytrynowej
- 1 gałązka rozmarynu
- ½ główki czosnku
- 2 chili czerwone
- 0,06 l oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- ½ sztuki papryki czerwonej
- 1 pomidor
- sól, cukier, pieprz
0
0
Sposób przygotowania:
- Obrać i oczyścić krewetki.
- Rozbić tłuczkiem trawę cytrynową i przeciąć jedną czerwoną papryczkę chili w pół.
- Wymieszać w misce krewetki z przyprawami i marynować je przez 12 godzin.
- Następnie smażyć na gorącej patelni, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Obrać czerwoną cebulą i pomidora. Wyjąć nasiona z drugiej papryki i z chilli, a następnie pokroić wszystkie warzywa w drobną kostkę.
- Smażyć wszystko na patelni i doprawić solą, cukrem, pieprzem do smaku.
- Położyć krewetki na talerzu z dodatkiem sałaty i polać czerwową salsą
***
Autorem przepisu jest Volker Muehrer, szef kuchni restauracji Venti-tre w hotelu Hyatt w Warszawie. Stworzył wyjątkowe kobiece menu „Zdrowa Równowaga”, które oferuje wybór lekkich dań przygotowanych ze zdrowych, najwyższej jakości składników.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.