zamknij

Marynowane żeberka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pieczone i chrupiące
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Marynowane żeberka

Składniki

  • 0,75 kg żeberek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g bułki tartej
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 4 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki kminku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • szczypta cukru
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek octu balsamicznego
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj żeberka i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Obierz cebulę, przekrój na ćwiartki i umieść w garnku.
  • Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zalej 2l wody.
  • Zagotuj a następnie umieść w wywarze żeberka. Gotuj przez ok. 10 minut.
  • Następnie odcedź mięso i odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu, słodką i ostrą papryką oraz kminkiem. Dodaj całość do oliwy i octu.
  • Wymieszaj koncentrat pomidorowy z przecierem, cukrem i również dodaj do marynaty. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Pokrój żeberka na mniejsze porcje i nasmaruj je marynatą a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Odstaw na ok. 30 minut do lodówki i rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Wstaw żeberka do piekarnika na godzinę i 15 minut. Podczas pieczenia dobrze przekręcić żeberka co najmniej jeden raz i posmarować pozostałą marynatą.
  • Upieczone wyjmij z piekarnika i odstaw na 2-3 minuty. Podawaj z dodatkiem sałatki.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix