zamknij

Marynowane żeberka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pieczone i chrupiące
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: StockFood/AgencjaFree.Marynowane żeberka

Składniki

  • 0,75 kg żeberek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g bułki tartej
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 4 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki kminku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • szczypta cukru
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek octu balsamicznego
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj żeberka i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Obierz cebulę, przekrój na ćwiartki i umieść w garnku.
  • Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zalej 2l wody.
  • Zagotuj a następnie umieść w wywarze żeberka. Gotuj przez ok. 10 minut.
  • Następnie odcedź mięso i odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu, słodką i ostrą papryką oraz kminkiem. Dodaj całość do oliwy i octu.
  • Wymieszaj koncentrat pomidorowy z przecierem, cukrem i również dodaj do marynaty. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Pokrój żeberka na mniejsze porcje i nasmaruj je marynatą a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Odstaw na ok. 30 minut do lodówki i rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Wstaw żeberka do piekarnika na godzinę i 15 minut. Podczas pieczenia dobrze przekręcić żeberka co najmniej jeden raz i posmarować pozostałą marynatą.
  • Upieczone wyjmij z piekarnika i odstaw na 2-3 minuty. Podawaj z dodatkiem sałatki.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix