zamknij

Marynowane żeberka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pieczone i chrupiące
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: StockFood/AgencjaFree.Marynowane żeberka

Składniki

  • 0,75 kg żeberek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g bułki tartej
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 4 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki kminku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • szczypta cukru
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek octu balsamicznego
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj żeberka i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Obierz cebulę, przekrój na ćwiartki i umieść w garnku.
  • Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zalej 2l wody.
  • Zagotuj a następnie umieść w wywarze żeberka. Gotuj przez ok. 10 minut.
  • Następnie odcedź mięso i odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu, słodką i ostrą papryką oraz kminkiem. Dodaj całość do oliwy i octu.
  • Wymieszaj koncentrat pomidorowy z przecierem, cukrem i również dodaj do marynaty. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Pokrój żeberka na mniejsze porcje i nasmaruj je marynatą a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Odstaw na ok. 30 minut do lodówki i rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Wstaw żeberka do piekarnika na godzinę i 15 minut. Podczas pieczenia dobrze przekręcić żeberka co najmniej jeden raz i posmarować pozostałą marynatą.
  • Upieczone wyjmij z piekarnika i odstaw na 2-3 minuty. Podawaj z dodatkiem sałatki.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix