zamknij

Marynowane żeberka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pieczone i chrupiące
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Marynowane żeberka

Składniki

  • 0,75 kg żeberek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g bułki tartej
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 4 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki kminku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • szczypta cukru
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek octu balsamicznego
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj żeberka i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Obierz cebulę, przekrój na ćwiartki i umieść w garnku.
  • Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zalej 2l wody.
  • Zagotuj a następnie umieść w wywarze żeberka. Gotuj przez ok. 10 minut.
  • Następnie odcedź mięso i odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu, słodką i ostrą papryką oraz kminkiem. Dodaj całość do oliwy i octu.
  • Wymieszaj koncentrat pomidorowy z przecierem, cukrem i również dodaj do marynaty. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Pokrój żeberka na mniejsze porcje i nasmaruj je marynatą a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Odstaw na ok. 30 minut do lodówki i rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Wstaw żeberka do piekarnika na godzinę i 15 minut. Podczas pieczenia dobrze przekręcić żeberka co najmniej jeden raz i posmarować pozostałą marynatą.
  • Upieczone wyjmij z piekarnika i odstaw na 2-3 minuty. Podawaj z dodatkiem sałatki.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix