zamknij

Marynowany kurczak w papilotach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
W doborowym towarzystwie korzennych przypraw i jogurtu
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Marynowany kurczak w papilotach
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Kurczak marynowany w papilotach

Składniki

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 duży kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 czerwone cebule
  • 1/2 łyżeczki  chilli w proszku
  • 3/4 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 nóżki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 por
  • 200 g kaszy gryczanej
  • do smaku sól i pieprz
  • odrobina  oliwy z oliwek
0
14

Sposób przygotowania:

Miksuj wszystkie składniki na marynatę. Nóżki kurczaka rozkrój na połowę i lekko natnij. Kurczaka zalej marynatą i odstawiam na minimum 1 godzinę. Najlepiej odstaw na cały dzień.

W tym czasie pokrój warzywa korzeniowe w słupki, cebulę w piórka a por w krążki. Wszystkie warzywa mieszaj ze sobą, dopraw solą i pieprzem, skropl oliwą z oliwek.

Przygotuj 8 kwadratowych kawałków papieru do pieczenia. Ugnieć je i namocz w wodzie i złóż po dwa. Na każdy z papierów ułóż po jednej czwartej warzyw, na to kaszę, a na wierzchu ułóż po dwa kawałki kurczaka. Zawiń u góry. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 40 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia odwiń papiloty aby kurczak zrobił się lekko rumiany.

_______________________________________

* papier namaczamy w wodzie po to, żeby się nie przypalił

* kasza ugotuje się w sokach z kurczaka i warzyw

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

które składniki są na marynatę?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ochyda! nie polecam.!
      imbir zdominował smak kurczaka, i jest ochydny.!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ohydny

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Babka ziemniaczana Przepis 27117

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              Wiśniowy drift Przepis 102

              Wiśniowy drift

              Sernik z sosem wiśniowym

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
              Przepis 1017

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

              Najprostszy przepis na domową pizzę

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              tvnpix