zamknij

Marynowany kurczak w papilotach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
W doborowym towarzystwie korzennych przypraw i jogurtu
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Marynowany kurczak w papilotach
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Kurczak marynowany w papilotach

Składniki

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 duży kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 czerwone cebule
  • 1/2 łyżeczki  chilli w proszku
  • 3/4 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 nóżki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 por
  • 200 g kaszy gryczanej
  • do smaku sól i pieprz
  • odrobina  oliwy z oliwek
0
14

Sposób przygotowania:

Miksuj wszystkie składniki na marynatę. Nóżki kurczaka rozkrój na połowę i lekko natnij. Kurczaka zalej marynatą i odstawiam na minimum 1 godzinę. Najlepiej odstaw na cały dzień.

W tym czasie pokrój warzywa korzeniowe w słupki, cebulę w piórka a por w krążki. Wszystkie warzywa mieszaj ze sobą, dopraw solą i pieprzem, skropl oliwą z oliwek.

Przygotuj 8 kwadratowych kawałków papieru do pieczenia. Ugnieć je i namocz w wodzie i złóż po dwa. Na każdy z papierów ułóż po jednej czwartej warzyw, na to kaszę, a na wierzchu ułóż po dwa kawałki kurczaka. Zawiń u góry. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 40 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia odwiń papiloty aby kurczak zrobił się lekko rumiany.

_______________________________________

* papier namaczamy w wodzie po to, żeby się nie przypalił

* kasza ugotuje się w sokach z kurczaka i warzyw

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

które składniki są na marynatę?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ochyda! nie polecam.!
      imbir zdominował smak kurczaka, i jest ochydny.!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ohydny

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              Champion cyklistów Przepis 16

              Champion cyklistów

              Niebanalna szarlotka

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Chleb orzechowy Przepis 112

              Chleb orzechowy

              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

              Puszyste ego Przepis 14

              Puszyste ego

              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              tvnpix