zamknij

Masa makowa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Masa makowa doskonała do makowca oraz do klusek z makiem
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze

Składniki

  • 500 g maku
  • 220 g cukru
  • 1,5 łyżki  miodu
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g moreli
  • 50 g migdałów
  • 3 łyżeczki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub rumowego
  • 4 białka
0
18

Sposób wykonania:

  • Mak zaparz w 500 ml wrzącej wody lub gorącym mleku, odstaw do wystygnięcia. Odsącz, następnie dwukrotnie przepuść mak przez maszynkę.
  • Posiekaj orzechy włoskie, morele i migdały, dodaj do maku. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i aromat migdałowy lub rumowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • UWAGA: Jeżeli chcesz dodać masę makową do makowca, ubij 4 białka na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Masa makowa wystarczy na przygotowanie 3 strucli.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bardzo dobry przepis,korzystam z niego od 20 lat.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      tvnpix