zamknij

Masa makowa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Masa makowa doskonała do makowca oraz do klusek z makiem
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 500 g maku
  • 220 g cukru
  • 1,5 łyżki  miodu
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g moreli
  • 50 g migdałów
  • 3 łyżeczki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub rumowego
  • 4 białka
0
18

Sposób wykonania:

  • Mak zaparz w 500 ml wrzącej wody lub gorącym mleku, odstaw do wystygnięcia. Odsącz, następnie dwukrotnie przepuść mak przez maszynkę.
  • Posiekaj orzechy włoskie, morele i migdały, dodaj do maku. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i aromat migdałowy lub rumowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • UWAGA: Jeżeli chcesz dodać masę makową do makowca, ubij 4 białka na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Masa makowa wystarczy na przygotowanie 3 strucli.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bardzo dobry przepis,korzystam z niego od 20 lat.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      tvnpix