zamknij

Masa makowa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Masa makowa doskonała do makowca oraz do klusek z makiem
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 500 g maku
  • 220 g cukru
  • 1,5 łyżki  miodu
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g moreli
  • 50 g migdałów
  • 3 łyżeczki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub rumowego
  • 4 białka
0
18

Sposób wykonania:

  • Mak zaparz w 500 ml wrzącej wody lub gorącym mleku, odstaw do wystygnięcia. Odsącz, następnie dwukrotnie przepuść mak przez maszynkę.
  • Posiekaj orzechy włoskie, morele i migdały, dodaj do maku. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i aromat migdałowy lub rumowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • UWAGA: Jeżeli chcesz dodać masę makową do makowca, ubij 4 białka na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Masa makowa wystarczy na przygotowanie 3 strucli.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bardzo dobry przepis,korzystam z niego od 20 lat.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      tvnpix