zamknij

Masala chai Panna Cotta z kandyzowaną pomarańczą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | przyprawy Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr Ceranowicz
Autor przepisu:
Włoski deser o orientalnym smaku
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakUdekoruj panna cottę suszonym plastrem pomrańczy i ziarnem granatu

Składniki

  • 1 litr  śmietanki 30%
  • 2 łyżki czarnej sypkiej herbaty
  • 6 strączków zielonego kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  •  cukier brązowy
  •  żelatyna spożywcza
  • 1 pomarańcza
  • 1 granat
0
1

Sposób przygotowania:

  • Śmietankę wlej go rondelka i podgrzej, dodaj cynamon, kardamon , goździki, cukier i anyż oraz herbatę. Zagotuj i zestaw z ognia, by składniki się zaparzyły.
  • Żelatynę namocz w odrobinie wody. Gdy nasiąknie, połącz z gorącym płynem (proponuję użyć trochę mniej niż sugeruje producent na opakowaniu, by panna cotta była delikatniejsza).
  • Masę wlej do ładnych naczynek lub filiżanek i wstaw do lodówki.
  • Z cukru i sody ugotuj syrop. Następnie pokrój pomarańczę w plasterki  i chwilę gotuj w syropie. Ułóż plasterki na papierze do pieczenia i wysusz w piekarniku .
  • Serwuj w naczynkach lub oddzielnie, wyjmując  porcje deseru poprzez lekkie podgrzanie pod gorącą wodą filiżanek .
  • Dekoruj plasterkiem pomarańczy i ziarnem granatu.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix