zamknij

Masala chai Panna Cotta z kandyzowaną pomarańczą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | przyprawy Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr Ceranowicz
Autor przepisu:
Włoski deser o orientalnym smaku
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakUdekoruj panna cottę suszonym plastrem pomrańczy i ziarnem granatu

Składniki

  • 1 litr  śmietanki 30%
  • 2 łyżki czarnej sypkiej herbaty
  • 6 strączków zielonego kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  •  cukier brązowy
  •  żelatyna spożywcza
  • 1 pomarańcza
  • 1 granat
0
1

Sposób przygotowania:

  • Śmietankę wlej go rondelka i podgrzej, dodaj cynamon, kardamon , goździki, cukier i anyż oraz herbatę. Zagotuj i zestaw z ognia, by składniki się zaparzyły.
  • Żelatynę namocz w odrobinie wody. Gdy nasiąknie, połącz z gorącym płynem (proponuję użyć trochę mniej niż sugeruje producent na opakowaniu, by panna cotta była delikatniejsza).
  • Masę wlej do ładnych naczynek lub filiżanek i wstaw do lodówki.
  • Z cukru i sody ugotuj syrop. Następnie pokrój pomarańczę w plasterki  i chwilę gotuj w syropie. Ułóż plasterki na papierze do pieczenia i wysusz w piekarniku .
  • Serwuj w naczynkach lub oddzielnie, wyjmując  porcje deseru poprzez lekkie podgrzanie pod gorącą wodą filiżanek .
  • Dekoruj plasterkiem pomarańczy i ziarnem granatu.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix