zamknij

Masala chai Panna Cotta z kandyzowaną pomarańczą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | przyprawy Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr Ceranowicz
Autor przepisu:
Włoski deser o orientalnym smaku
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakUdekoruj panna cottę suszonym plastrem pomrańczy i ziarnem granatu

Składniki

  • 1 litr  śmietanki 30%
  • 2 łyżki czarnej sypkiej herbaty
  • 6 strączków zielonego kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  •  cukier brązowy
  •  żelatyna spożywcza
  • 1 pomarańcza
  • 1 granat
0
1

Sposób przygotowania:

  • Śmietankę wlej go rondelka i podgrzej, dodaj cynamon, kardamon , goździki, cukier i anyż oraz herbatę. Zagotuj i zestaw z ognia, by składniki się zaparzyły.
  • Żelatynę namocz w odrobinie wody. Gdy nasiąknie, połącz z gorącym płynem (proponuję użyć trochę mniej niż sugeruje producent na opakowaniu, by panna cotta była delikatniejsza).
  • Masę wlej do ładnych naczynek lub filiżanek i wstaw do lodówki.
  • Z cukru i sody ugotuj syrop. Następnie pokrój pomarańczę w plasterki  i chwilę gotuj w syropie. Ułóż plasterki na papierze do pieczenia i wysusz w piekarniku .
  • Serwuj w naczynkach lub oddzielnie, wyjmując  porcje deseru poprzez lekkie podgrzanie pod gorącą wodą filiżanek .
  • Dekoruj plasterkiem pomarańczy i ziarnem granatu.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix