zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Maślane bułeczki z wiśniami i czekoladą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Figa i mak
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 25g drożdży
  • 100g masła Lurpak
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 150g konfitury z wiśni
  • 50g czekolady (min. 70% kakao)
  • 150g wiśni
0
6

Idealne na drugie śniadanie lub deser. Bułeczki są mięciutkie, a ze środka wypływa pyszna mieszanka konfitury i czekolady.. rozpusta :) Drożdże rozdrabniam w miseczce, dodaję 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka oraz łyżeczkę cukru i odstawiam do wyrośnięcia na 20 min. W dużej misce ucieram masło z cukrem, dodaję mleko i żółtko (białko zostawiam do posmarowania) oraz wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodaję mąkę, ciągle mieszając. Gdy ciasto już nie daje się mieszać łyżką, ugniatam je ręcznie. Ugniatanie powinno trwać 15 minut. Tak wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 2 godz. Ja nagrzewam piekarnik do 40°C, wyłączam i wstawiam tam miskę. Dżem mieszam z wiśniami i roztopioną czekoladą. Jeśli masa jest za mało słodka, można dodać cukier puder. Odstawiam, aby stężała. Z ciasta formuję długi wałek (o średnicy ok. 5 cm) i kroję go na grube plastry (2 cm). Każdy krążek rozklepuję w dłoni i nakładam łyżeczkę nadzienia. Brzegi sklejam w jednym miejscu i odwracam "do góry nogami". Tak przygotowane bułeczki układam na papierze do pieczenia, smaruję roztrzepanym białkiem i piekę 22 min w 170°C. Smacznego!

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jak dla mnie mąki za mało żeby zrobić wałek z ciasta ale tłuszcz na ręce i można Klein. W tej chwili bulki mam 26min w piekarniku i dalej blade aczkolwiek zaczyna je coś łapać. Zobaczymy jaki będzie smak

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      tvnpix