zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Maślane bułeczki z wiśniami i czekoladą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Figa i mak
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze

Składniki

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 25g drożdży
  • 100g masła Lurpak
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 150g konfitury z wiśni
  • 50g czekolady (min. 70% kakao)
  • 150g wiśni
0
6

Idealne na drugie śniadanie lub deser. Bułeczki są mięciutkie, a ze środka wypływa pyszna mieszanka konfitury i czekolady.. rozpusta :) Drożdże rozdrabniam w miseczce, dodaję 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka oraz łyżeczkę cukru i odstawiam do wyrośnięcia na 20 min. W dużej misce ucieram masło z cukrem, dodaję mleko i żółtko (białko zostawiam do posmarowania) oraz wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodaję mąkę, ciągle mieszając. Gdy ciasto już nie daje się mieszać łyżką, ugniatam je ręcznie. Ugniatanie powinno trwać 15 minut. Tak wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 2 godz. Ja nagrzewam piekarnik do 40°C, wyłączam i wstawiam tam miskę. Dżem mieszam z wiśniami i roztopioną czekoladą. Jeśli masa jest za mało słodka, można dodać cukier puder. Odstawiam, aby stężała. Z ciasta formuję długi wałek (o średnicy ok. 5 cm) i kroję go na grube plastry (2 cm). Każdy krążek rozklepuję w dłoni i nakładam łyżeczkę nadzienia. Brzegi sklejam w jednym miejscu i odwracam "do góry nogami". Tak przygotowane bułeczki układam na papierze do pieczenia, smaruję roztrzepanym białkiem i piekę 22 min w 170°C. Smacznego!

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jak dla mnie mąki za mało żeby zrobić wałek z ciasta ale tłuszcz na ręce i można Klein. W tej chwili bulki mam 26min w piekarniku i dalej blade aczkolwiek zaczyna je coś łapać. Zobaczymy jaki będzie smak

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      tvnpix