zamknij

Mazurek kajmakowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ucieramy kajmak
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: willa tuŻurmazurek mini

Składniki

  • 300 g  mąki pszennej (np.: tortowa czy luksusowa – najlepiej typ 450-550)
  • 200 g  masła (zimnego!)
  • 100 g  cukru pudru
  • 1  żółtko
  • 2 łyżki  śmietany (np.: 22-procentowej)
  • 500 ml  mleka
  • 100 g  masła (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g  cukru kryształu
  • ½ laski  wanilii
  •  orzechy lub bakalie do dekoracji
0
3

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Posiekaj masło z mąką i cukrem pudrem. Następnie dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć ciasto. Po kilku minutach zagniatania ciasto powinno być gotowe – da się wtedy z niego uformować kulę - zawiń ją w folię i włóż do lodówki do schłodzenia (najlepiej na min. 1 godz.).
  • Dobrze schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, zdejmij folię i rozwałkuj na grubość 5 mm. Wyłóż nim formę, najlepiej okrągłą (ciasta z podanej ilości składników powinno wystarczyć na 2 formy o średnicy 20-23 cm) formując lekko wywinięty brzeg. Następnie ponakłuwaj widelcem ciasto, włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C (bez termoobiegu) i piecz ok. 15 min (ciasto powinno nabrać złocistego koloru).
  • Uwaga: jeśli chcesz sobie ułatwić wyjęcie upieczonego ciasta z formy, wyściel jej dno folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Masa kajmakowa:

  • Zagotuj mleko z laską wanilii - przekrój ją wzdłuż na pół i wydrąż ziarenka; do gotowania najlepszy będzie garnuszek z grubym dnem. Następnie odstaw mleko na 10 min., a po tym czasie wyjmij laskę wanilii, dodaj cukier i zacznij gotować masę na małym płomieniu dość często mieszając; masa może potrzebować nawet 2-3 godz. aby odpowiednio zgęstnieć, jednak nie wymaga nieustannego mieszania, raczej nie należy „spuszczać z niej oka” aby jej nie przegotować.
  • Gdy masa odpowiednio zgęstnieje (zrób próbę wylewając kroplę masy na spodeczek – jeśli nie rozlewa się, to jest już gotowa), zdejmij ją z ognia i ucieraj aż do ostygnięcia. Następnie dodaj miękkie masło i ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji (kilka minut wystarczy).
  • Na wystudzone kruche spody wyłóż masę kajmakową i udekoruj wierzch wedle uznania – najlepsze będą orzechy włoskie lub bakalie i odstaw w chłodne miejsce, żeby masa zastygła.

Takie mazurki możesz przygotować 2 dni przed świętami – spody w tym czasie skruszeją, a Ty możesz rozłożyć w czasie świąteczne przygotowania. Mazurki dobrze jest przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie musi to być lodówka.

***

Tradycyjny przepis podała nam Willa tuŻur – pensjonat agroturystyczny we wsi Żur w Borach Tucholskich - która oferuje całoroczny wypoczynek na terenie malowniczego Wdeckiego Parku Krajobrazowego, w tym domowe posiłki oparte o lokalne, sezonowo dostępne produkty, z elementami tradycyjnej kuchni regionalnej.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix