zamknij

Mazurek kajmakowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piękna ozdoba stołu świątecznego
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSMazurek kajmakowy

Składniki

  • 300 g mąki pszenej
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3 ugotowane żółtka
  • 1 puszka zagęszczonego mleka z cukrem
  • 100 g moreli suszonych
  • 100 g migdałów w całości
  • 1 pomarańcza
0
1

Sposób przygotowania:

  • Dzień przed pieczeniem włóż mleko w puszce do wody i gotuj ok 2-3 godzin. Schładzaj przez noc w lodówce
  • Z ugotowanych żółtek, masła i mąki szybko zagnieć ciasto
  • Za pomocą wałka przenieś je do dwóch foremek, okrągłej i prostokątnej
  • Ciasto w prostokątnej foremce powgniataj widelcem na brzegach. Ciasto w okrągłej foremce wyłóż i ugnieć dłońmi równo przy brzegach, a to co zostanie ponad równym brzegiem uformuj w kuleczki i obłóż nimi dookoła brzeg foremki
  • Ciasto piecz w  temperaturze 190 stopni ok 15-20 minut na jasnozłoty kolor
  • Migdały przekrój na połówki, a morele w paski
  • Z pomarańczy odkrój poprzecznie 2 plastry i smaż je na cukrze na patelni razem ze skórką pokrojoną w długie paski
  • Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta nakładaj na górę masę kajmakową i ułóż na niej kwiatowe wzory z plastrów pomarańczy, migdałów i skórki pomarańczowej
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix