zamknij

Mazurek kajmakowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piękna ozdoba stołu świątecznego
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSMazurek kajmakowy

Składniki

  • 300 g mąki pszenej
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3 ugotowane żółtka
  • 1 puszka zagęszczonego mleka z cukrem
  • 100 g moreli suszonych
  • 100 g migdałów w całości
  • 1 pomarańcza
0
1

Sposób przygotowania:

  • Dzień przed pieczeniem włóż mleko w puszce do wody i gotuj ok 2-3 godzin. Schładzaj przez noc w lodówce
  • Z ugotowanych żółtek, masła i mąki szybko zagnieć ciasto
  • Za pomocą wałka przenieś je do dwóch foremek, okrągłej i prostokątnej
  • Ciasto w prostokątnej foremce powgniataj widelcem na brzegach. Ciasto w okrągłej foremce wyłóż i ugnieć dłońmi równo przy brzegach, a to co zostanie ponad równym brzegiem uformuj w kuleczki i obłóż nimi dookoła brzeg foremki
  • Ciasto piecz w  temperaturze 190 stopni ok 15-20 minut na jasnozłoty kolor
  • Migdały przekrój na połówki, a morele w paski
  • Z pomarańczy odkrój poprzecznie 2 plastry i smaż je na cukrze na patelni razem ze skórką pokrojoną w długie paski
  • Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta nakładaj na górę masę kajmakową i ułóż na niej kwiatowe wzory z plastrów pomarańczy, migdałów i skórki pomarańczowej
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix