zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Mazurek kajmakowy z bezą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.przepisy.comMazurek kajmakowy z bezą Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 175 g masła Lurpak
  • 100 g cukru pudru
  • 1  żółtko
  • 200 g masy kajmakowej
  • 2  białka
  • 25 g cukru
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
0
2

Sposób przygotowania:

250g mąki trzeba zagnieść ze 175 g miękkiego masła i 75 cukru pudru, dodać żółtko i wymiąchać na gładko łapkami. Zwinąć w kulkę i do lodówki na kilka minut. Potem rozwałkować i na blachę 22x28cm wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.

Do lodówki na 30 minut, a potem upiec na złoto w 15 minut w 190 stopniach. Wyjąć, schłodzić i wysmarować gotową masą kajmakową.

Znowu schłodzić a potem ubić 2 białka na sztywną pianę z cukrem (25 g zwykłego ) pod koniec dobić z 25 g pudru i 1/2 łyżeczki octu. Rozsmarować po wierzchu ciasta i do piekarnika (110 stopni) na około 1,5 godziny.

Potem piekarnik wyłączyć i niech się beza dosuszy aż piekarnik całkiem wystygnie.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix