zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Mazurek mocno orzechowy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.przepisy.comMazurek mocno orzechowy Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 300 g mąki
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • 1 łyżka wódki
  • 500 g orzechów włoskich
  • 20 łyżek mleka 3%
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 100 g cukru
  • 220 g masła
  • 100 g płatków migdałowych
0
5

Typowe ciasto, które przygotowujemy na Wielkanoc, ale jest tak dobre, że robimy je częściej ;)

  • Z mąki, 200g masła i cukru zagniatamy ciasto; dodajemy jedno żółtko i cukier wanilinowy i dalej zagniatamy.
  • Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, a ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim blachę do pieczenia. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę i mocno schłodzone nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  • W między czasie mielimy orzechy i przerzucamy do garnka razem z cukrem pudrem, mlekiem. Jak się masa zagrzeje dodajemy dwie łyżki masła, 2 żótłka i mieszamy na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy wódkę i mieszając trzymamy na ogniu do zgęstnienia masy. Całość możemy jeszcze zmiksować, aby masa była bardziej gładka.
  • Na upieczony spód ciasta smarujemy dżem, a na to naszą masę orzechową. Całość polewamy rozpuszczoną w kremówce czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce.
  • Ciasto nadaje się do długiego przechowywania. My równie często dzielimy na małe porcje i zamrażamy.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

czy orzechy powinny być obrane ze skórki?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      tvnpix