zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Mazurek mocno orzechowy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.przepisy.comMazurek mocno orzechowy Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 300 g mąki
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • 1 łyżka wódki
  • 500 g orzechów włoskich
  • 20 łyżek mleka 3%
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 100 g cukru
  • 220 g masła
  • 100 g płatków migdałowych
0
5

Typowe ciasto, które przygotowujemy na Wielkanoc, ale jest tak dobre, że robimy je częściej ;)

  • Z mąki, 200g masła i cukru zagniatamy ciasto; dodajemy jedno żółtko i cukier wanilinowy i dalej zagniatamy.
  • Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, a ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim blachę do pieczenia. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę i mocno schłodzone nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  • W między czasie mielimy orzechy i przerzucamy do garnka razem z cukrem pudrem, mlekiem. Jak się masa zagrzeje dodajemy dwie łyżki masła, 2 żótłka i mieszamy na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy wódkę i mieszając trzymamy na ogniu do zgęstnienia masy. Całość możemy jeszcze zmiksować, aby masa była bardziej gładka.
  • Na upieczony spód ciasta smarujemy dżem, a na to naszą masę orzechową. Całość polewamy rozpuszczoną w kremówce czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce.
  • Ciasto nadaje się do długiego przechowywania. My równie często dzielimy na małe porcje i zamrażamy.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix