zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Mazurek mocno orzechowy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.przepisy.comMazurek mocno orzechowy Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 300 g mąki
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • 1 łyżka wódki
  • 500 g orzechów włoskich
  • 20 łyżek mleka 3%
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 100 g cukru
  • 220 g masła
  • 100 g płatków migdałowych
0
5

Typowe ciasto, które przygotowujemy na Wielkanoc, ale jest tak dobre, że robimy je częściej ;)

  • Z mąki, 200g masła i cukru zagniatamy ciasto; dodajemy jedno żółtko i cukier wanilinowy i dalej zagniatamy.
  • Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, a ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim blachę do pieczenia. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę i mocno schłodzone nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  • W między czasie mielimy orzechy i przerzucamy do garnka razem z cukrem pudrem, mlekiem. Jak się masa zagrzeje dodajemy dwie łyżki masła, 2 żótłka i mieszamy na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy wódkę i mieszając trzymamy na ogniu do zgęstnienia masy. Całość możemy jeszcze zmiksować, aby masa była bardziej gładka.
  • Na upieczony spód ciasta smarujemy dżem, a na to naszą masę orzechową. Całość polewamy rozpuszczoną w kremówce czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce.
  • Ciasto nadaje się do długiego przechowywania. My równie często dzielimy na małe porcje i zamrażamy.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

czy orzechy powinny być obrane ze skórki?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      tvnpix