zamknij

Mazurek Piotra Kucharskiego

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Palce lizać
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaMazurek

Składniki

  • 170 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 3 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 żółtka
  • 1 puszka  orzechowej masy kajmakowej
  • 1 garść  orzechów laskowych
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka  kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 garść żurawiny
  • 200 g cukru pudru waniliowego (do masy)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 kandyzowany ananas (pocięty w paski)-do dekoracji
  • 1 opakowanie płatków migdałowych-do dekoracji
0
1

Sposób przygotowania:

 

  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną cukier i masło wymieszaj nożem, pokrój masło na małe kawałki
  • Dodaj żółtka i palcami wymieszaj ciasto aż połączy się w całość
  • Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 40 minut
  • Po wyjęciu z lodówki zetrzyj na tarce o grubych oczkach do natłuszczonej formy o wymiarach około 25x35 cm. Ciasto równomiernie rozłóż na spodzie. Lekko dociśnij
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia
  • Masę kajmakową podgrzej na małym ogniu
  • Do masy dodaj orzechy włoskie, orzechy laskowe, skórkę pomarańczową i żurawinę. Wymieszaj dokładnie masę i wyłóż ja na upieczony kruchy spód
  • Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Polej po masie. Ozdób ananasem, płatkami migdałów i żurawiną
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix