zamknij

Mazurek pralinowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z czekoladą i migdałami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSMazurek pralinowy

Składniki

  • 200 g masła
  • 250 g migdałów
  • 250 g czekolady
  • 450 g cukru
  • 1,5-2 szklanki  wody
  • 1 opakowanie wafli
  • 100 g cukru pudru
  • 1  ekologiczna pomarańcza
0
1

Sposób przygotowania:

  • Zmiel migdały w młynku do kawy
  • Z cukru i wody przygotuj syrop. Dodaj do niego migdały oraz pokruszoną czekoladę
  • Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż składniki się połączą
  • Gdy masa zgęstnieje dodaj masło, mieszaj cały czas podgrzewając na wolnym ogniu
  • Gdy masa jeszcze bardziej odparuje i będzie bardzo gęsta, rozsmaruj część na jednym waflu i przykryj drugim. Na wierzch znów połóż 2-3 łyżki masy i rozsmaruj, po czym znów przykryj masę kolejnym waflem, powtarzaj czynność aż masa się wyczerpie
  • Odłóż do lodówki lub spiżarni. Obierz sparzoną wrzątkiem pomarańczę ze skórki. Pokrój ją cienko
  • Włóż na patelnie z 2 łyżkami cukru i kilkoma kroplami soku pomarańczowego. Gdy cukier się rozpuści, odcedź skórki
  • Do miseczki włóż cukier puder i kilka kropel soku pomarańczowego. Wymieszaj tak by powstał gęsty lukier
  • Lukrem polej mazurek i udekoruj go skórkami pomarańczowymi
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix