zamknij

Mazurek pralinowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z czekoladą i migdałami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSMazurek pralinowy

Składniki

  • 200 g masła
  • 250 g migdałów
  • 250 g czekolady
  • 450 g cukru
  • 1,5-2 szklanki  wody
  • 1 opakowanie wafli
  • 100 g cukru pudru
  • 1  ekologiczna pomarańcza
0
1

Sposób przygotowania:

  • Zmiel migdały w młynku do kawy
  • Z cukru i wody przygotuj syrop. Dodaj do niego migdały oraz pokruszoną czekoladę
  • Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż składniki się połączą
  • Gdy masa zgęstnieje dodaj masło, mieszaj cały czas podgrzewając na wolnym ogniu
  • Gdy masa jeszcze bardziej odparuje i będzie bardzo gęsta, rozsmaruj część na jednym waflu i przykryj drugim. Na wierzch znów połóż 2-3 łyżki masy i rozsmaruj, po czym znów przykryj masę kolejnym waflem, powtarzaj czynność aż masa się wyczerpie
  • Odłóż do lodówki lub spiżarni. Obierz sparzoną wrzątkiem pomarańczę ze skórki. Pokrój ją cienko
  • Włóż na patelnie z 2 łyżkami cukru i kilkoma kroplami soku pomarańczowego. Gdy cukier się rozpuści, odcedź skórki
  • Do miseczki włóż cukier puder i kilka kropel soku pomarańczowego. Wymieszaj tak by powstał gęsty lukier
  • Lukrem polej mazurek i udekoruj go skórkami pomarańczowymi
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix