zamknij

Melanzane alla parmigiana

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Bakłażan i 3 rodzaje sera
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: Republika SłonecznaMelanzane alla Parmigiana

Składniki

  • 8 dużych bakłażanów
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g parmezanu
  • 400 g sera Edamer w plastrach
  • 4 puszki sosu pomidorowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera pecorino
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek do smaku
0
1

 

Spróbuj nowych włoskich przepisów!

Sposób przygotowania:

  • Najpierw zajmij się bakłażanami, pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Posyp bakłażany solą i poczekaj aż wyjdzie z niech woda i goryczka. Odstaw na conajmniej 30 minut
  • Potem przygotowanie sosu pomidorowego: pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek i smaż w czterech łyżkach oliwy z oliwek
  • Kiedy zarumienią się, dodaj przecier pomidorowy i gotuj na średnim ogniu, aż sos zrobi się dość gęsty
  • Dopraw solą i pieprzem i dodaj kilka listków posiekanej świeżej bazylii, a następnie wyłącz grzanie.
  • Podgrzej dobrze teflonową patelnie gillową i włóż na nią osuszone ręcznikami papierowymi bakłażany
  • Piecz przez około 10 minut
  • Następnie polej oliwą z oliwek blachę, wysmaruj dno sosem pomidorowym i ułóż plasterki bakłażana
  • Wlej pozostały sos pomidorowy z bakłażanem, posypać parmezanem, a następnie przykryj plastrami sera edamer
  • Zgodnie z tą samą procedurą nakładaj kolejne warstwy. Ostatnia warstwa powinna składać się tylko z sosu pomidorowego i parmezanu
  • Dodaj trochę oliwy z oliwek i włóż do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni
  • Piecz przez godzinę

* Przepis pochodzi z poznańskiej Republiki Słonecznej - republikasloneczna.pl

We Włoszech Święta Wielkanocne to również wielka uczta kulinarna. Na warsztacie kulinarnym “Pasqua Italiana” w poznańskiej Republice Słonecznej, spotkali się poszukiwacze wyrafinowanych smaków południa Europy. Warsztat poprowadził NIcola Palladini - pasjonat gotowania, aktor musicalowy o polskich korzeniach.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ser żółty? W takim razie powinno się nazywać Bakłażan alla polska

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wystarczy 30 minut sprawdziłam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          tvnpix