zamknij

Melanzane alla parmigiana

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Bakłażan i 3 rodzaje sera
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Republika SłonecznaMelanzane alla Parmigiana

Składniki

  • 8 dużych bakłażanów
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g parmezanu
  • 400 g sera Edamer w plastrach
  • 4 puszki sosu pomidorowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera pecorino
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek do smaku
0
1

 

Spróbuj nowych włoskich przepisów!

Sposób przygotowania:

  • Najpierw zajmij się bakłażanami, pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Posyp bakłażany solą i poczekaj aż wyjdzie z niech woda i goryczka. Odstaw na conajmniej 30 minut
  • Potem przygotowanie sosu pomidorowego: pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek i smaż w czterech łyżkach oliwy z oliwek
  • Kiedy zarumienią się, dodaj przecier pomidorowy i gotuj na średnim ogniu, aż sos zrobi się dość gęsty
  • Dopraw solą i pieprzem i dodaj kilka listków posiekanej świeżej bazylii, a następnie wyłącz grzanie.
  • Podgrzej dobrze teflonową patelnie gillową i włóż na nią osuszone ręcznikami papierowymi bakłażany
  • Piecz przez około 10 minut
  • Następnie polej oliwą z oliwek blachę, wysmaruj dno sosem pomidorowym i ułóż plasterki bakłażana
  • Wlej pozostały sos pomidorowy z bakłażanem, posypać parmezanem, a następnie przykryj plastrami sera edamer
  • Zgodnie z tą samą procedurą nakładaj kolejne warstwy. Ostatnia warstwa powinna składać się tylko z sosu pomidorowego i parmezanu
  • Dodaj trochę oliwy z oliwek i włóż do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni
  • Piecz przez godzinę

* Przepis pochodzi z poznańskiej Republiki Słonecznej - republikasloneczna.pl

We Włoszech Święta Wielkanocne to również wielka uczta kulinarna. Na warsztacie kulinarnym “Pasqua Italiana” w poznańskiej Republice Słonecznej, spotkali się poszukiwacze wyrafinowanych smaków południa Europy. Warsztat poprowadził NIcola Palladini - pasjonat gotowania, aktor musicalowy o polskich korzeniach.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wystarczy 30 minut sprawdziłam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      tvnpix