zamknij

Melanzane alla parmigiana

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Bakłażan i 3 rodzaje sera
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Republika SłonecznaMelanzane alla Parmigiana

Składniki

  • 8 dużych bakłażanów
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g parmezanu
  • 400 g sera Edamer w plastrach
  • 4 puszki sosu pomidorowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera pecorino
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek do smaku
0
1

 

Spróbuj nowych włoskich przepisów!

Sposób przygotowania:

  • Najpierw zajmij się bakłażanami, pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Posyp bakłażany solą i poczekaj aż wyjdzie z niech woda i goryczka. Odstaw na conajmniej 30 minut
  • Potem przygotowanie sosu pomidorowego: pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek i smaż w czterech łyżkach oliwy z oliwek
  • Kiedy zarumienią się, dodaj przecier pomidorowy i gotuj na średnim ogniu, aż sos zrobi się dość gęsty
  • Dopraw solą i pieprzem i dodaj kilka listków posiekanej świeżej bazylii, a następnie wyłącz grzanie.
  • Podgrzej dobrze teflonową patelnie gillową i włóż na nią osuszone ręcznikami papierowymi bakłażany
  • Piecz przez około 10 minut
  • Następnie polej oliwą z oliwek blachę, wysmaruj dno sosem pomidorowym i ułóż plasterki bakłażana
  • Wlej pozostały sos pomidorowy z bakłażanem, posypać parmezanem, a następnie przykryj plastrami sera edamer
  • Zgodnie z tą samą procedurą nakładaj kolejne warstwy. Ostatnia warstwa powinna składać się tylko z sosu pomidorowego i parmezanu
  • Dodaj trochę oliwy z oliwek i włóż do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni
  • Piecz przez godzinę

* Przepis pochodzi z poznańskiej Republiki Słonecznej - republikasloneczna.pl

We Włoszech Święta Wielkanocne to również wielka uczta kulinarna. Na warsztacie kulinarnym “Pasqua Italiana” w poznańskiej Republice Słonecznej, spotkali się poszukiwacze wyrafinowanych smaków południa Europy. Warsztat poprowadził NIcola Palladini - pasjonat gotowania, aktor musicalowy o polskich korzeniach.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wystarczy 30 minut sprawdziłam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      tvnpix