zamknij

Melanzane alla parmigiana

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Bakłażan i 3 rodzaje sera
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: Republika SłonecznaMelanzane alla Parmigiana

Składniki

  • 8 dużych bakłażanów
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g parmezanu
  • 400 g sera Edamer w plastrach
  • 4 puszki sosu pomidorowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera pecorino
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek do smaku
0
1

 

Spróbuj nowych włoskich przepisów!

Sposób przygotowania:

  • Najpierw zajmij się bakłażanami, pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Posyp bakłażany solą i poczekaj aż wyjdzie z niech woda i goryczka. Odstaw na conajmniej 30 minut
  • Potem przygotowanie sosu pomidorowego: pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek i smaż w czterech łyżkach oliwy z oliwek
  • Kiedy zarumienią się, dodaj przecier pomidorowy i gotuj na średnim ogniu, aż sos zrobi się dość gęsty
  • Dopraw solą i pieprzem i dodaj kilka listków posiekanej świeżej bazylii, a następnie wyłącz grzanie.
  • Podgrzej dobrze teflonową patelnie gillową i włóż na nią osuszone ręcznikami papierowymi bakłażany
  • Piecz przez około 10 minut
  • Następnie polej oliwą z oliwek blachę, wysmaruj dno sosem pomidorowym i ułóż plasterki bakłażana
  • Wlej pozostały sos pomidorowy z bakłażanem, posypać parmezanem, a następnie przykryj plastrami sera edamer
  • Zgodnie z tą samą procedurą nakładaj kolejne warstwy. Ostatnia warstwa powinna składać się tylko z sosu pomidorowego i parmezanu
  • Dodaj trochę oliwy z oliwek i włóż do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni
  • Piecz przez godzinę

* Przepis pochodzi z poznańskiej Republiki Słonecznej - republikasloneczna.pl

We Włoszech Święta Wielkanocne to również wielka uczta kulinarna. Na warsztacie kulinarnym “Pasqua Italiana” w poznańskiej Republice Słonecznej, spotkali się poszukiwacze wyrafinowanych smaków południa Europy. Warsztat poprowadził NIcola Palladini - pasjonat gotowania, aktor musicalowy o polskich korzeniach.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ser żółty? W takim razie powinno się nazywać Bakłażan alla polska

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wystarczy 30 minut sprawdziłam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          tvnpix