Melba
Przepis
deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 opakowanie dobrych lodów waniliowych
- 1 opakowanie świeżych malin (ewentualnie mrożonych)
- 50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Upraż płatki migdałó na suchej patelni, aż zaczną wydzielać przyjemny zapach.
- Odcedź brzoskwinie.
- Do pucharków włóż po 2-3 gałki lodów waniliowych, przekładaj je brzoskwiniami.
- Na wierzchu połóż rozmrożone maliny.
- Posyp deser prażonymi płatkami migdałowymi.
Zobacz, jak bezpiecznie rozmrażać owoce!
***
Ten deser swoją nazwę zawdzięcza śpiewaczce Nellie Melbie. Jej mąż , Porter-Amstrong, bogaty amerykański przemysłowiec, na cześć żony wydał przyjęcie w hotelu Savoy w Londynie. Na tę okazję sprowadził z francuskiego mistrza kuchni Augusta Escoffiera, abywymyślił wyjątkową potrawę dla jego żony. Escoffier stworzył specjalny deser: ugotowane w syropie z wanilią, obrane ze skórki brzoskwinie ułożył na grubej warstwie lodów śmietankowych. Na wierzchu ułożył galaretkę malinową, bitą śmietanę i biszkopty.
Komentarze (2)
Uwielbiam takie desery, ale żeby było bardziej słodko dodaje syrop malinowy Paola , wtedy to dopiero pychotka ! Poza tym moje wnuczki były bardzo zadowolone jak poczęstowałam ich takim deserem.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Co do syropu Paola to odradzam bo zawiera bardzo dużo konserwantów lepiej jakiś prawdziwy. W przepisie brakuje mi bitej śmietany i biszkoptów. Jadłem dawno temu taki deser w Krynicy Górskiej i już nigdy tak dobrego deseru o tej nazwie nigdzie nie trafiłem. J.K.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie