zamknij

Melba

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Mistrzowski i szybki deser
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: BBSMelba

Składniki

  • 1 puszka  brzoskwiń
  • 1 opakowanie dobrych lodów waniliowych
  • 1 opakowanie  świeżych malin (ewentualnie mrożonych)
  • 50 g  płatków migdałowych
0
21

Sposób przygotowania:

  • Upraż płatki migdałó na suchej patelni, aż zaczną wydzielać przyjemny zapach.
  • Odcedź brzoskwinie.
  • Do pucharków włóż po 2-3 gałki lodów waniliowych, przekładaj je brzoskwiniami.
  • Na wierzchu połóż rozmrożone maliny.
  • Posyp deser prażonymi płatkami migdałowymi.

Zobacz, jak bezpiecznie rozmrażać owoce!

 

 

 

 

 

 

 

***

Ten deser swoją nazwę zawdzięcza śpiewaczce Nellie Melbie. Jej mąż , Porter-Amstrong, bogaty amerykański przemysłowiec, na cześć żony wydał przyjęcie w hotelu Savoy w Londynie. Na tę okazję sprowadził z francuskiego mistrza kuchni Augusta Escoffiera, abywymyślił wyjątkową potrawę dla jego żony. Escoffier stworzył specjalny deser: ugotowane w syropie z wanilią, obrane ze skórki brzoskwinie ułożył na grubej warstwie lodów śmietankowych. Na wierzchu ułożył galaretkę malinową, bitą śmietanę i biszkopty.


Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
kasiulek58

Uwielbiam takie desery, ale żeby było bardziej słodko dodaje syrop malinowy Paola , wtedy to dopiero pychotka ! Poza tym moje wnuczki były bardzo zadowolone jak poczęstowałam ich takim deserem.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Co do syropu Paola to odradzam bo zawiera bardzo dużo konserwantów lepiej jakiś prawdziwy. W przepisie brakuje mi bitej śmietany i biszkoptów. Jadłem dawno temu taki deser w Krynicy Górskiej i już nigdy tak dobrego deseru o tej nazwie nigdzie nie trafiłem. J.K.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          tvnpix