zamknij

Miękkie pierniki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Idealne dla ukochanej osoby
Ugotowałem to!51
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
19komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Miękkie pierniki
Autor: TVN Miękkie pierniki Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki 1,5 łyżeprzyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka 1 łyżeczsody oczyszczonej
  • 2 łyżki  miodu
  • 2 łyżki  miękkiego masła
  • 2-3 łyżki  gorącej wody
0
55

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w mleku. W misce mąkę wymieszaj z cukrem pudrem (3/4 szklanki), sodą i przyprawami. Miód rozpuść z masłem, przełóż do miski z mąką, wbij jajko i rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrób. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm na obsypanej mąką stolnicy. Wytnij pierniki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku do 190ºC.
Możesz udekorować pierniki lukrem.

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru wymieszaj z 2-3 łyżkami gorącej wody, rozetrzyj na gładką, jednolitą masę. Polej ciasto lukrem.

Zainspiruj nas

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix